Detail projektu

Ověření trigrovacího algoritmu přístroje Meg38 pro záznam oscilogramů a identifikace typických průběhů okamžitých hodnot proudů při provozu kontrolérů pro řízení přebytků z FVE.

Období řešení: 22.05.2017 — 30.11.2017

Zdroje financování

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- plně financující (2017-05-22 - 2017-11-30)

O projektu

V návaznosti na řešení předchozích úkolů je hlavním cílem ověření chování reálných systémů pro řízení toků činné energie na vybraných odběrných místech (OM), ve kterých je dle záznamů zadavatele provozován fotovoltaický (FVE) zdroj paralelně připojený do distribuční soustavy (DS). Za tímto účelem byly navrženy úpravy analyzátoru MEg 38+ tak, aby byl schopen, kromě svých běžných záznamových funkcí, registrovat i děje/události spojené především s provozem určitého typu prostředku zajišťujícího "virtuální" bilanci mezi vyrobenou a spotřebovanou elektřinou na bázi řízeného spínání odporové zátěže. Zařízení uvedené funkce se označuje jako wattrouter, a způsobuje rychlé změny směru toku činné energie mezi OM a DS. Pro zajištění žádané funkce MEg 38+, spolehlivě a korektně, bylo prvním definovaným úkolem ověřit, ve spolupráci s firmou MEgA, správnost implementace uvedených nadstavbových funkcionalit, navrhnout případné změny, spolupracovat při jejich zavádění a navrhnout nastavení parametrů pro spouštění a ukládání záznamů událostí tak, aby byla při terénních měřeních získána relevantní data o způsob provozování OM. V nezbytné kooperaci byla následně zadavatelem provedena měření na přibližně 50 předem vytipovaných OM a výsledky měření byly předány zpět k jejich analýze. To vše v několika kolech, kdy na konci každé etapy bylo provedeno předběžné vyhodnocení, na základě kterého byl případně upraven další postup. Očekávanými výsledky/výstupy analýzy měření a diagnostiky chování OM na základě těchto dat jsou klasifikace způsobu provozování každého z OM se zaměřením na identifikaci OM, ve kterých je provozován wattrouter s určitým typem kontroléru, určení charakteristik chování a provozování těchto míst a stanovení míry závažnosti průvodních jevů, především z hlediska množství nezměřené elektrické energie a vlivu na kolísání napětí v DS. Nedílnou součástí definovaných výstupů je i určení typických průběhů v místě připojení elektroměru, a na základě nich návrh zkušebních signálů pro ověřování odezvy elektroměrů a dalších měřicích přístrojů.

Označení

SR18757085

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav elektroenergetiky
- odpovědné pracoviště (14.07.2017 - nezadáno)
ČEZ Distribuce, a.s.
- objednatel (14.07.2017 - nezadáno)
oddělení-EEN-CVVOZE
- příjemce (22.05.2017 - 30.11.2017)

Výsledky

DRÁPELA, J.; RADIL, L. Ověření trigrovacího algoritmu přístroje MEg38 pro záznam oscilogramů a identifikace typických průběhů okamžitých hodnot proudů při provozu kontrolérů pro řízení přebytků z FVE. Brno: CVVOZE, FEKT VUT v Brně, 2017. s. 1-188.
Detail