Detail předmětu

Právní regulace v AI

FEKT-CZV-PAIAk. rok: 2024/2025

Obsahem předmětu je představení jednotlivých projevů umělé inteligence v právu a jejich regulace. Nejprve bude uveden přehled regulatorních přístupů k novým technologiím a metodologie a jejich fungování v jiných odvětvích. Současně budou v tomto teoretickém základu ještě představena specifika umělé inteligence jako výzvy pro regulaci. V následných modulech bude nejdříve představena otázka compliance, tedy otázka regulatorních požadavků na umělou inteligenci a poté mezinárodní porovnání takové regulace v relevantních právních systémech (USA, UK, Kanada, Čína, Japonsko atd.). Tato část bude přímo reflektovat teoretický úvod o regulatorních metodách. Navazovat na to bude regulace odpovědnosti umělé inteligence a poté regulace autonomních systémů. Dále bude analyzována otázka ochrany osobních údajů, otázka práv duševního vlastnictví a ochrana dat, softwaru, případně softwaru produkovaného umělou inteligencí. Dále bude představeno užití umělé inteligence v pracovněprávních vztazích a jeho limity. Na závěr budou diskutovány etické otázky související s vývojem umělé inteligence a s její regulací.


 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Právnická fakulta (PF MU)

Učební cíle

Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty s právními otázkami, které se týkají regulace umělé inteligence. Obsahem tohoto navazujícího kurzu budou jednotlivé moduly týkající se vždy konkrétní právní problematiky související s umělou inteligencí a metodou její regulace. Cílem tedy je, aby studenti měli po absolvování představu o vlivu umělé inteligence v právu a jednotlivých přístupech k její regulaci v konkrétních odvětvích nebo otázkách.


 

Studijní opory

Materiály ke studiu jsou k dispozici v e-learningu předmětu.

 

Základní literatura

Polčák, R. a kol. Právo informačních technologií, Praha: Wolters Kluwer, 2018 (POZN.: aktuálně je v přípravě druhé doplněné a rozšířené vydání s plánovaným datem vydání v roce 2024) Polčák, R. a kol. Právo informačních technologií, Praha: Wolters Kluwer, 2018 (POZN.: aktuálně je v přípravě druhé doplněné a rozšířené vydání s plánovaným datem vydání v roce 2024) (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-Cyber celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 2. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Regulatorní metody umělé inteligence
2. Compliance (AI Act, Cyber-resilience Act)
3. Mezinárodní komparace – regulace AI v ostatních státech
4. Odpovědnost AI (Směrnice o odpovědnosti za umělou inteligenci)
5. Regulace autonomních systémů
6. AI a ochrana osobních údajů, automatizované rozhodování
7. AI a právo duševního vlastnictví I.
8. AI a právo duševního vlastnictví II.
9. AI v pracovněprávních vztazích
10. Etické otázky AI