Detail předmětu

Základy informatiky

FEKT-CZV-ZITAk. rok: 2024/2025

Předmět pokrývá řadu témat nezbytných pro pochopení principů a informačních technologií s ohledem na oblast kybernetické bezpečnosti. Tento předmět je navržen jako úvod do IT připravující studenty na pokročilejší studium v dalších navazujících oblastech IT, včetně tématech kybernetické bezpečnosti.  

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Součástí hodnocení je aktivní bodovaná účast na laboratorních cvičeních, vypracování projektu/úlohy a závěrečná zkouška. 

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní znalosti počítačových konceptů, včetně hardwaru, softwaru a operačních systémů a seznámit studenty s principy a technologiemi počítačových sítí, včetně síťové architektury, protokolů a IP adresování. Dále budou představeny současné přístupy k tvorbě počítačových aplikací a softwarových prostředí pro jejich běh. 

Výstupy a kompetence jsou zaměřeny na propojení základních konceptů IT s konkrétními problémy kybernetické bezpečnosti. Studenti budou schopni rozlišit různé typy hardwaru, vysvětlit úlohu operačního systému a identifikovat běžné softwarové aplikace důležité pro kybernetickou bezpečnost, vysvětlit model OSI, zásobník TCP/IP a identifikovat běžné síťové protokoly, použít virtualizaci a cloudové prostředí pro běh aplikací. 

Základní literatura

PAVLÍČEK, Antonín a Jana SYROVÁTKOVÁ. Základy moderní informatiky. Professional publishing, 2022. ISBN 9788088260592. (CS)
KAMENÍK, Pavel. Příkazový řádek v Linuxu. Computer Press, 2021. ISBN 9788025150337. (CS)
MALÝ, Martin. Data, čipy, procesory. CZ.NIC, 2020. ISBN 9788088168539. (CS)
MAREŠ, Martin; VALLA, Tomáš. Průvodce labyrintem algoritmů. CZ.NIC, 2022. ISBN 9788088168195. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-Cyber celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvod do kurzu
Hardwarové komponenty
Operační systémy
Základy sítí
Webové technologie
Virtualizace
Cloud Computing
Databáze a úložné systémy
Základy vývoje softwaru
Internet věcí a vestavěné systémy