Detail předmětu

Výstavba jaderných elektráren

FEKT-MPC-VJEAk. rok: 2024/2025

Zajišťuje Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií 40%, Fakulta strojního inženýrství 30%, Fakulta stavební 30%

V roce 2023 bylo ve světě celkově ve výstavbě 58 jaderných bloků. V České republice je do roku 2050 plánována výstavba 4 velkých jaderných bloků o výkonu 1200 MWe a dalších přibližně 10 jednotek malých modulárních reaktorů na různých lokalitách o výkonu 70 až 450 MWe. Předmět poskytne studentům přehled nutných znalostí z oblasti výstavby jaderné elektrárny. Seznámí studenty s pracemi, jež je nutné provést před vlastním rozhodnutím o výstavbě, bude diskutován výběr lokality, povolovací řízení – hodnocení vlivu na životní prostředí, umístění stavby, zadávací a předprovozní bezpečnostní zpráva, umístění jaderného bloku, stavební řízení atd. Studenti se seznámí s možnými modely výstavby, s finančními modely, s možností zapojení státu apod. Součástí výuku bude také základní informace o managementu výstavby a řízení takto velkého projektu, zkušenosti z jednání s obcemi, zájmovými skupinami, veřejností. V hlavní části se studenti seznámí s konkrétními technickými záležitostmi výstavby od vyvolaných investic stavby, před betonáže jaderného ostrova a strojovny, po výrobu a montáž základních komponent. Závěr předmětu je zaměřen na zkušenosti z výstavby bloků v České a Slovenské republice, zkušenostmi ze zahraničí. Studenti budou také průběžně informováni o aktuálním stavu výstavby v České republice. Výuky se účastní odborníci z praxe, součástí výuky je exkurze na staveniště jaderného bloku.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Vstupní znalosti

Předpokádají se znalosti na úrovni bakalářského studia.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen zkouškou. Studenti v rámci cvičení předmětu dostanou zadány dvě samostatné práce, které vypracují a předloží jako podklad ke zkoušce (30%). Zkouška z předmětu se skládá z písemné části (30%), jež je složena z 30 náhodně vybraných testových otázek, jejichž databáze (přibližně 200 otázek) je uložena v e-Learningu a z ústní části (30%). Při ústní části zkoušející ověřují znalosti studenta ze sady 20 témat zadaných při zahájení výuky předmětu a zveřejněných v e-Learningu. Zbývajících 10% tvoří bonusové body, které studenti získávají za účast na besedách s odborníky z praxe a exkurzích. Účast na přednáškách je nepovinná. Řádně omluvená neúčast na přednášce odborníka z praxe nebo na cvičení je nahrazena samostatnou prací.

 

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studentům komplexní znalosti z oblasti výstavby velkých inženýrských celků, jakými jaderné elektrárny bezesporu jsou. Studenti absolvováním předmětu musí pochopit jednotlivé fáze výstavby jaderného bloku, od prvních záměru, povolovacího procesu, přes procesy výběru dodavatele a dodavatelského řetězce, po vlastní technickou stránku stavby až po uvádění bloku do provozu. Cílem předmětu je také představení konkrétních zkušeností z reálné výstavby bloků v ČR i v zahraničí, interakce s pracovníky zabývající se výstavbou a návštěva staveniště jaderné elektrárny.

 

Základní literatura

JURÍCEK, I.: Kontrola kvality na stavbách (2. diel). Eurostav, 2012. ISBN 978-808-9228-331. (CS)
JURÍCEK, I., KOŠIČANOVÁ D. A KOL.: Kontrola kvality na stavbách (3.diel). Eurostav, 2014. ISBN 978-808-9228-393. (CS)
MOTYČKA, V.: Technologie staveb I. Technologie stavebních procesů část 2, hrubá vrchní stavba, CERM Brno 2005, ISBN 80-214-2873-2. (CS)
JARSKÝ, Č.: Technologie staveb II. Příprava a realizace staveb, CERM Brno 2019, ISBN 978-80-7204-994-3. (CS)

Doporučená literatura

JURÍČEK, I.:Technológia stavieb, Hrubá stavba, Eurostav Bratislava 2018, ISBN 978-80-89228-58-4. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MPC-JAE magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

24 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Příprava projektu výstavby jaderné elektrárny
2. Legislativní řízení spojené s výstavbou (umístění stavby, EIA, zadávací bezpečnostní zpráva, předprovozní bezpečnostní zpráva, umístění jaderného bloku, atd.)
3. Výběr a příprava lokality, příprava na stavbu, úprava vztahů mezi investorem a státem, zajištění financování stavby, pojištění jaderné elektrárny, výběr dodavatele jaderného ostrova, modely výstavby (na klíč, BOO, atp.)
4. Management výstavby jaderné elektrárny od úmyslu po spuštění, PR a HR, mezinárodní dohody a vliv obcí, zájmových sdružení či států
5. Vynucené investice - připojení do soustavy, vyvedení výkonu, požadavky na elektrárenskou síť, zajištěné náhradní napájení, Blackstart, zajištění zdroje pro případ výpadku bloku atp.
6. Stabilita soustavy s jaderným blokem
7. Realizace spodní stavby objektů JE
8. Realizace hrubé vrchní stavby objektů JE
9. Management kvality výstavby objektů JE
10.Výroba velkých komponent pro primární okruh
11.Montáž strojovny a pomocných provozů sekundárního okruhu
12. Uvádění sekundárního okruhu do zkušebního provozu
13. Dětská léta jaderné elektrárny (zkušenosti z prvních let provozu - např. Temelín 1,2; Mochovce 1,2,3 apod.)

Cvičení

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do technologie a realizace staveb, osnova technologického předpisu
2. Zadání technologického předpisu pro železobetonové monolitické konstrukce
3. Konzultace zadání a diskuze samostatné práce
4. Beseda s odborníkem z praxe, zadání samostatné/skupinové práce
5. Beseda s odborníkem z praxe, konzultace samostatné/skupinové práce
6. Beseda s odborníkem z praxe, konzultace samostatné/skupinové práce
7. Model soustavy s jaderným blokem
8. Model soustavy s jaderným blokem
9. Exkurze na staveniště jaderné elektrárny
10. Exkurze na staveniště jaderné elektrárny
11. Exkurze na staveniště jaderné elektrárny
12. Exkurze na staveniště jaderné elektrárny