Detail předmětu

Fitness aktivity - Ashtanga yoga I

CESA-TV-ASHYAk. rok: 2023/2024

Ashtanga jóga je dnes považována za královnu jógových škol díky svému tradičnímu přístupu k praxi. Její název v překladu znamená jóga osmi údů/pilířů, což odkazuje na Patandžálího Jóga sútru (2. století př. n. l.), která popisuje jógu jako osmidílnou stezku vedoucí až ke spojení s univerzálním bytím. Tento směr jógy je specifický tím, že každá série má přesně stanovený sled pozic a dechů v nich, které praktikant v rámci své fyzické praxe opakuje. Každá série se skládá ze tří částí – Pozdravy Slunce (Surya Namaskar) a Stojné pozice, Pozice série a Závěrečné pozice. Každá z těchto částí je složena s definovaných pozic – ásán. Základním stavebním prvkem ashtanga jógy je tzv. vinyasa, což se dá přeložit jako propojení ásán dechem.

 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.  
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

 Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

Učební cíle

Cílem První série ashtanga jógy je detoxikovat fyzické tělo praktikanta a připravit jej na další stupně (série) fyzické praxe ashtanga jógy. Klade důraz na předozadní směr pohybu. Velmi účinně protahuje a posiluje hlavní svalové skupiny celého těla a pomáhá vyrovnávat tělesné dysbalance.

 

Zvládnutí samostatné praxe První Série ve stylu Mysore (bez vedení učitele), a zpaměti a bez pomůcek.

 

Základní literatura

K. Battabhi Jois – Yoga Mala: The Original Teachings of Ashtanga Yoga (CS)
www.jaropavek.com/media - Primary Series Practice Sheets (CS)
-T.K.V. Desikachar – The Heart of Yoga: Developing a Personal Practice (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor