Detail předmětu

Digitální model terénu

FAST-NEA041Ak. rok: 2023/2024

Metody sběru dat, laserové skenování, přesnost bodů. Význam lomových a tvarových čar. Metody interpolace rastru. Konverze do TIN, vrstevnic a dalších datových formátů. Analýzy nad modelem terénu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav geodézie (GED)

Vstupní znalosti

Metody mapování a znázornění výškopisu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Metody sběru dat, kvalita dat,užití DMT.
Ability to create 2,5D terrain model from given data, including brack lines. Creation of curves, profiles, vizualization of models.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-GK magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Digitální modelování terénu, motivace. 2. Metody sběru dat, letecké snímkování a skenování. 3. Bezpilotní letecké prostředky a jejich využití pro modelování terénu. 4. Principy digitální reprezentace terénního reliéfu, interpolace a triangulace. 5. Principy digitální reprezentace terénního reliéfu, interpolace a triangulace. 6. Principy digitální reprezentace terénního reliéfu, interpolace a triangulace. 7. Vlastnosti digitální reprezentace terénu. 8. Vlastnosti digitální reprezentace terénu. 9. Prostorové analýzy, sklon a orientace svahu, viditelnost. 10. Prostorové analýzy, sklon a orientace svahu, viditelnost. 11. Prostorové analýzy, sklon a orientace svahu, viditelnost. 12. Modelování budov a vegetace 13. Aplikace modelů terénu v průmyslu, zemědělství a dalších segmentech.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Práce s mračnem bodů, příprava pro modelování terénu. 2. Práce s mračnem bodů, příprava pro modelování terénu. 3. Tvorba digitálního modelu reliéfu v SW pro GIS. 4. Tvorba digitálního modelu povrchu (včetně budov a vegetace) v SW pro GIS. 5. Tvorba normalizovaného modelu povrchu a extrakce výšek objektů (budov, stromů). 6. Aplikace a analýzy nad 3D modelem území v SW pro GIS. 7. Aplikace a analýzy nad 3D modelem území v SW pro GIS. 8. Modelování terénu v SW pro inženýrské úlohy. 9. Tvorba modelu reliéfu území v SW pro inženýrské úlohy včetně definování lomových hran, ostrovů, apod. 10. Tvorba modelu reliéfu území v SW pro inženýrské úlohy včetně definování lomových hran, ostrovů, apod. 11. Model reliéfu vodního díla pro výpočet kubatur a výškové porovnání. 12. Model reliéfu vodního díla pro výpočet kubatur a výškové porovnání. 13. Aplikace digitálního modelu reliéfu.