Detail předmětu

Pozemní dopravní cesty

ÚSI-EDPDCAk. rok: 2022/2023

Obsah předmětu je zaměřen na seznámení posluchačů s aspekty dopravy ve vztahu ke stavbě pozemních komunikací, tzn., vymezení jejich druhů, tříd, kategorií, získání vhledu do základů trasování, navrhování, stavby a údržby pozemních komunikací. Pozornost je věnována také základním parametrům křižovatek a rozhledovým poměrům na nich. Samostatně jsou pak probrány základní otázky z oblasti dopravního inženýrství, opět přednostně zaměřeného na dopravu silniční a městskou. Infrastruktura pro kolejovou dopravu je probrána v kontextu infrastruktury pozemních komunikací.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Základní výstup studia tohoto předmětu je dán možností orientovat se v široké oblasti oboru pozemních komunikací, zejména ze stavebního hlediska, a to jak na úrovni tvorby sítí pozemních komunikací, tak v jejich výstavbě a údržbě a i v základních otázkách jejich správy.

Prerekvizity

Nejsou požadovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka se realizuje formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení. Ve cvičeních jsou studenti vedeni ke schopnosti zpracovat celkem čtyři úkoly, viz hodnocení výuky. Součástí cvičení je rekognoskace nedostatků na dopravní infrastruktuře (poruchy vozovek, nedostatky návrhu, bezpečnostní problémy) v terénu. 

Způsob a kritéria hodnocení

Ukončení studia bude provedeno písemnou a ústní zkouškou. Ve cvičení jsou zpracovávány a konzultovány čtyři úkoly, jejichž výsledné zpracování je diskutováno u ústní zkoušky. Konkrétně jde o (1) zpracování jednoduchého směrového a výškového řešení trasy silnice (jeden směrový a jeden výškový oblouk) – jednoduchá situace, podélný profil a dva příčné řezy, (2) návrh stykové křižovatky dvou silnic, včetně výškového řešení (projektové vrstevnice), příkopů a ověření rozhledových poměrů, (3) výškové řešení nájezdu do garáže (podélný profil) a (4) sběr projektových nebo stavebních nedostatků (poruch) na provozovaných vozovkách - dokumentace alespoň 5 případů (fotografie a krátký popis) - např. vyjeté koleje, výtluky, neprávně umístěné svodidlo či dopravní značka apod.

 

Osnovy výuky

1. Společenská funkce dopravy; historický vývoj dopravy; dopravní soustavy a druhy doprav; základní technické a právní podklady pro navrhování pozemních komunikací a staveb dráhy.
2. Základní názvosloví pozemních komunikací; dokumentace staveb pozemních komunikací; silniční a stavební správní orgány.
3. Třídy dopravního zatížení; dopravní intenzity; trasa silniční komunikace; návrhové prvky a řešení směrového vedení trasy.
4. Výškové řešení trasy silniční komunikace; zásady vzájemné vazby směrového a výškového vedení trasy.
5. Kategorijní typy silničních komunikací; prvky šířkového uspořádání komunikace; přídatné pruhy; rozšíření jízdních pruhů a pásů; rozhledy ve směrových obloucích; zařízení a vybavení silničních komunikací; silniční objekty.
6. Křižovatky silničních komunikací, jejich rozdělení a typy, přídatné pruhy křižovatek; zásady kapacitních výpočtů a výpočtů světelného signalizačního plánu řízených křižovatek; rozhledy v křižovatkách.
7. Technologie výstavby silničních komunikací; zemní těleso, konstrukční vrstvy a konstrukce vozovek, silniční materiály a jejich zkoušky; poruchy vozovek a jejich diagnostika.
8. Místní komunikace; dopravní soustavy měst; městská hromadná doprava; statická doprava; pěší a cyklistická doprava.
9. Silniční a městské dopravní inženýrství; hlavní úkoly a náplň; dopravní průzkumy a prognóza dopravy; řešení dopravy v širších územních vztazích; dopravně-inženýrská a územně-plánovací dokumentace.
10. Teorie dopravního proudu a jeho základní charakteristiky; organizace a regulace dopravy, vliv vedení a vybavení trasy silniční komunikace na psychologie řidiče.
11. Dopravní značení; dopravní značky a jejich umisťování; světelné signalizační zařízení; bezpečnost dopravy a její nehodovost; vliv dopravy na životní prostředí.
12. Železniční stavby; rozvoj železnic; vozidlo a jeho vztah ke koleji; geometrické uspořádání koleje; tramvajová doprava; hromadná doprava nekolejová.
13. Projektování kolejových tratí se zaměřením na dopravu tramvajovou; kolejový svršek a spodek; pražcové podloží; zastávky.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je získání základních vědomostí v oblasti navrhování, stavby, údržby a správy pozemních komunikací a o provozu na nich a základních vědomostí v oblasti dopravního inženýrství. O ostatních druzích dopravy jsou podány jen základní informace potřebné pro pochopení jejich významu a funkce v životě společnosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Není specifikováno.

Základní literatura

TÝC, P., Kubát,B.: Železniční stavby I. ČVUT 1997 (ISBN 80-01-00981-5) (CS)

Doporučená literatura

MEDELSKÁ, V. a kol.: Dopravné inžinierstvo. ALFA, Bratislava 1991 (ISBN 80-05-00737-X) (CS)
KRAJČOVIČ, M. a kol.: Silnice a dálnice I. CERM, Brno 2001 )ISBN 80-214-1863-X) (CS)
ROJAN, J. a kol.: Městské komunikace. ČVUT 1997. (ISNB 80-01-01060-0) - II.vydání (CS)
Highway Design Manual. 6th Ed. California Department of Transportation. 2012. (EN)
W. Kuhn, Fundamentals of Road Design, WIT Press / Computational Mechanics; 1 edition (February 18, 2013), ISBN-13: 978-1845640972, ISBN-10: 1845640977 (EN)
HCM2010: highway capacity manual. 5th ed. Washington, D.C.: Transportation Research Board, 2010. ISBN 978-0-309-16077-3 (EN)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program EID_P magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning