Detail předmětu

Moderní managment kvality

FSI-WMKAk. rok: 2022/2023

Předmět "Moderní management kvality" seznámí studenty se základy principů podnikové ekonomiky a podniku jako organizace v kontextu se základními požadavky na systém managementu jakosti (ČSN EN ISO 9001), systém managementu orientovaného na životní prostředí (ČSN EN ISO 14001) a systémem managementu orientovaného na BOZP (ČSN ISO 45001). Studenti pochopí zásady procesního přístupu v rámci systému managementu kvality a význam principu neustálého zlepšování procesů a základy řízení dopadů svých činností, výrobků a služeb na životní prostředí v souladu s environmentální politikou a cíli podniku.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

The graduate acquires the ability to perceive:
- risk from the perspective of ensuring the quality of the product (product or service),
- the importance of the principle of continuous process improvement in reducing risk,
- the need to manage the environmental impact of their activities, products and services,
- the need to manage safe ways of working and the use of safe work equipment.

Prerekvizity

Předpokládá se všeobecné ekonomické povědomí, dále znalosti z technologií, matematiky a fyziky v rozsahu obvyklém pro příslušný ročník bakalářského stupně studia.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednáška kombinovaná s interaktivním seminářem.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: vypracování seminární práce na zadané téma a odevzdání v elektronické formě; rozsah 4 – 6 stran A4. Hodnocení – dodržení tématu, rozsahu a citace použitých pramenů.

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studentům nejdůležitější teoretické poznatky doplněné o konkrétní příklady a způsoby aplikace umožňující pochopit význam a úkoly managementu kvality a ochrany životního prostředí a managemntu BOZP. Vést studenty k tomu, aby si osvojili poznatky o vnitřním a vnějším prostředí organizace a naučili se používat metody a nástroje managemntu kvality.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná.

Základní literatura

FIALA, Alois. Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Praha: Verlag Dashöfer, 2006. ISBN 80-86229-19-X (CS)
Juran, Joseph M. a A. B. GODFREY . Juran´s Quality Handbook. McGraw-Hill, 1999, 1872 s. ISBN 9780071386876. (EN)
Janíček, Ladislav. Evropská unie – instituce, ekonomická, bezpečnostní a sociální politika. Praha: Computer Press, 2003, 308 s. ISBN 80-7226-819-8. (CS)

Doporučená literatura

AFT, LAVRENCE, S. Fundamentals of industrial quality control. CRC Press, 2018, 336 s.ISBN 978157444512. (EN)
MIZUNO, Shigeru a Pavel SOUKUP: Řízení jakosti. Praha: Victoria Publishing, 1993, 301 s. ISBN 80-85605-38-4. (CS)
ČSN EN ISO 9000 Systémy managementu kvality. ÚNMZ, Praha, 2006. (CS)
ČSN EN ISO/IEC 17025 Posuzování shody – Všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří. Prha: ČNI, 2005, 47 s. (CS)
Zákon č. 22/1997 Sb. (aktuální znění) O technických požadavcích na výrobky (dostupný z https//www.psp.cz/sqw/sbírkasqw?cz=22 r=1997) (CS)
NeENADÁL, Jaroslav . Moderní management jakosti: principy, postupy, metody, .Praha: Management Press, 2008, 377 s. ISBN 978-80-7261-186-7. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-ZSI-P bakalářský

    specializace MTI , 3. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program CŽV celoživotní vzdělávání v akr. stud. programu

    obor CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu - základní pojmy a definice
2. Dimenze kvality. Orientace na zákazníka
3. Orientace na procesy a jejich řízení
4. Sedm základních nástrojů managementu kvality
5. Sedm nových nástrojů managementu kvality
6. Moderní metody managementu kvality
7. Výklad norem řady ISO 9000
8. Význam managementu životního prostředí
9. Posuzování dopadu podnikových procesů na životní prostředí
10. Výklad norem řady ISO 14000
11. Výklad norem řady ISO 45000
12. Proces neustálého zlepšování
13. Akreditace laboratoří a testování