Detail předmětu

Obvodové pláště budov

FAST-HD6Ak. rok: 2021/2022

Obvodové pláště budov - stěny - funkční požadavky (tepelné techniky, akustiky, architektury, denní osvětlení a větrání), principy konstrukčního řešení jednoplášťových a dvoupláš´tových stěn včetně nadpraží s vyloučením tepelných mostů. Konstrukce výplní otvorů v obvodových stěnách - funkční požadavky, rozdělení (okna, dveře, vrata), základní principy konstrukčního řešení výplní, osazení, upevnění a utěwnění mezi výplní a otovrem.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Zásady tepelně technických výpočtů obalových konstrukcí, nosné systémy budov, povrchové úpravy konstrukcí, materiálová základna pro konstrukce vystavené vlivu vnějšího ovzduší,zakreslování stavebních konstrukcí dle platných norem.

Osnovy výuky

1. Základní funkční požadavky na obvodový plášť budov. Konstrukční principy a druhy obvodových konstrukcí budov.Plné zdivo a obvodové konstrukce s větranou dutinou. Fasádní systémy s vnějším obkladem a závěsovými stěnami. Materiály a konstrukční varianty.Možnosti členění fasády. ( Zadání- 1.téma)

2. Tepelně vlhkostní analýza obvodových konstrukcí budov. Typy otvorových konstrukcí a výplní oken. Konstrukce a funkční požadavky oken a okenních rámů. Klasifikace okenních otvorů. Výpočet přestupu tepla, denní osvětlení a akustické požadavky.Typy oken, konstrukce a materiálové varianty okenních rámů. ( Zadání- 2.téma)

3. Dveře a vrata. Automatické dveřní systémy a speciální funkce dveří. Požadavky požární odolnosti dveřních otvorů a jejich výplní.Stínící technika, žaluzie, rolety a okenice. ( Zadání- 3.téma)

4.Obhajoba zpracováných tří témat individuálních zadání konstrukčních detailů. Závěrečné vyhodnocení.

Učební cíle

Uplatnění teoretických znalosti získaných v předmětech pozemního stavitelství při praktické aplikaci na konkrétním zadání.Konstrukční a funkční požadavky na výplně otvorů v obvodových konstrukcích - stěnách. Principy konstrukčního řešení osazení, upevnění a utěsnění výplní do otvoru různých typů obvodových konstrukcí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Hájek, V., Novák, L., Šmejcký, J.: Konstrukce pozemních staveb 30. ČVUT 2002

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor