Detail předmětu
Technologie potravin
FCH-MC_TPOAk. rok: 2021/2022
Předmět navazuje na předmět Základy potravinářských technologií vyučovaný ve 3. ročníku bakalářského studia. Studenti si prohloubí získané znalosti v oblasti technologie výroby základních potravinářských komodit, získají nové poznatky z oblasti dalších navazujících a speciálních technologií, vč. využití nejmodernějších přístupů při výrobě potravin (např. enkapsulace, imobilizace aj.), to vše v souvislosti s příslušnými legislativními požadavky.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Získaní inženýrských poznatků o technologii výroby širokého spektra potravinářských komodit
Prohloubení poznatků o procesech ovlivňujících senzorické, výživové a hygienické parametry potravin
Získaní poznatků o nových směrech rozvoje potravinářských technologií
Získání poznatků o procesech schvalování provozů na výrobu potravin
Získaní poznatků o kontrole kvality při výrobě potravin
Prerekvizity
Požaduje se znalost základů potravinářských technologií, chemického inženýrství, fyzikální chemie, biochemie, mikrobiologie.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška bude probíhat písemnou formou, celkem 5 otázek po 20 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Při hraničním hodnocení může vyučující přistoupit k ústnímu přezkoušení.
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
Technologie masa – výroba masných produktů a zpracování vedlejších jatečných produktů; aditiva do masných výrobků
Výroba nečokoládových cukrovinek
Výroba pochutin – káva, kávoviny a čaj
Pekárenské technologie - výroba těstovin, trvanlivého pečiva a snack výrobků
Mlékárenské technologie - máslo a mražené krémy
Mlékárenské technologie – sušené a koncentrované produkty
Technologie škrobových sirupů a hydrolyzátů škrobu z kukuřice a obilí
Technologie olejů a tuků - modifikace olejů (hydrogenace a transesterifikace)
Enkapsulace a imobilizace bioaktivních látek, probiotika v potravinách
Technologie lahůdek, produktů dětské výživy a speciálních potravin
Cíl
Cílem předmětu je poskytnout studentům ucelený přehled všech klasických i moderních potravinářských technologií a prohloubit jejich znalosti z hlediska teoretických principů, probíhajících chemických a biochemických procesů, kvalitativních a hygienických požadavků až po samotné praktické provedení.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program NKCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program NPCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
26 hod., povinnost neuvedena
Vyučující / Lektor