Detail předmětu

Nauka o podnikání

FP-NOP_2Ak. rok: 2009/2010

Předmět seznamuje studenty se základy podnikání, přičemž podnikání je vysvětlováno jako určující funkce podniku. Studenti se naučí pracovat s kategoriemi podnik, podnikání, druhy podniků a jejich specifika, cíle a funkce podniku či vliv okolí podniku na jeho řízení. Předmět se zabývá také problematikou právních předpisů vztahujících se k podnikání, jako je obchodní zákoník, živnostenský zákon a další. Předmět vymezuje základní znalosti potřebné pro založení podniků různých právních forem.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát nejen pojmy týkající se živnostenského podnikání v České republice,ale získají i dovednosti samostatně zřídit živnost ohlašovací i koncesovanou, založit společnost s ručením omezeným. Budou schopni svoje znalosti aplikovat v běžné podnikatelské či firemní praxi.

Prerekvizity

Elementární znalost občanského a obchodního práva.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
1. Aktivní účast na cvičeních – minimum 80%.
2. Úspěšné zpracování a prezentace seminární práce.
3. Obě podmínky musí být splněny současně.

Požadavky ke zkoušce: znalost probrané látky a její praktické aplikace.
Forma zkoušky - písemná
Při hodnocení zkoušky se vychází ze Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s praktickým postupem při zakládání podniků jednotlivce a obchodních společností a se základními povinnostmi podnikatelů při vedení podnikatelského subjektu. Součástí cíle je zvládnutí zpracování podnikatelského plánu jako základního projektu pro zahájení činnosti podniku i při uskutečňování podnikatelských záměrů v průběhu podnikání.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

Zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), poslední platné znění zákona (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-DP , 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Pojetí podniku - Vymezení pojmu podnikání, podnik, cíle a funkce podniku, jejich vztah a návaznosti. Charakteristické znaky okolí podniku a vlivů, jež na podnik působí. Osoba a charakteristika podnikatele, úspěch v podnikání. Role vlastníka a manažera.
2. Typologie podniku - Základní třídění podniků podle typů, stejných základních charakteristik, podle předmětu činnosti a příslušnosti k odvětví či oboru. Jako součást typologického hlediska je prezentována rovněž velikost podniku a povaha vlastnictví. Specifické postavení a role malých a středních podniků.
3. Právní formy podnikání - Legislativní prostředí pro výstavbu podniku. Faktory ovlivňující volbu právní formy podnikání. Charakteristika právních forem podnikání existujících v našem právním řádu. Řízení společného podniku. Vznik podniku na základě franchisingu.
4. Živnostenské podnikání (1. část) – Klasifikace živností. Postup při získávání živnostenského oprávnění. Provozování živnosti, podmínky získání živnostenského oprávnění. Živnosti ohlašovací a živnosti koncesované. Seznamu oborů živností volných, obsahová náplň živností řemeslných, vázaných a koncesovaných. Povinnosti podnikatele a odpovědného zástupce.
5. Živnostenské podnikání (2. část) - Rozsah oprávnění živnosti. Náležitosti a vydání - živnostenského listu, udělení koncese a vydání koncesní listiny. Zánik a zrušení živnostenského oprávnění. Využívání živnostenského rejstříku. Živnostenská kontrola a pokuty,neoprávněné podnikání a porušení jiných ustanovení zákona.
6. Obchodní zákoník v návaznosti na druhy podnikání (fyzických + právnických osob)
7. Obchodní rejstřík – Rejstříkový soud. Povinnost či dobrovolnost zápisu podnikatelských subjektů do obchodního rejstříku. Náležitosti zápisu do obchodního rejstříku.
8. Založení a vznik podniku - Seznámení se s postupem při tvorbě a založení podniku, charakteristika pojmů podnikatelský plán a zakladatelský rozpočet.
9. Podnikatelský plán - Definice, věcná a formální struktura. Podnikatelský plán jako základní plánovací dokument, projekt nebo záměr. Interní a externí funkce. Užití pro potenciální investory (banky, investiční společnosti,…pro plánování změny). Podnikatelský plán jako forma komunikace.
10. Životní cyklus podniku - Řízení úvodních fází života podniku. Stabilní přežívání. Prudký růst a kontrola řízení. Problémy a varovné signály v podniku. Sanace, rozvoj a likvidace podniku.
11.Vztahy podnikatelských subjektů k okolí – Povinnosti podnikatele vůči státu. Využívání nebytových prostor a dalších podmínek pro rozvoj podnikání. Vztah podniku k peněžním ústavům. Odběratelsko-dodavatelské vztahy.
12.Povinnosti podniku k zaměstnancům - Základní právní normy z oblasti ochrany a bezpečnosti zdraví při práci. Podnikatelská etika. Vedení lidí, motivace a odměňování. Faktory, ovlivňující výši mzdy a spokojenost v práci z hlediska formy a obsahu.
13. Malé a střední podniky - Definice, funkce. Místo MSP v tržní ekonomice a jeho funkce. Hodnocení vývoje MSP v EU a v ČR, srovnání. MSP v podmínkách globalizace. Přínosy MSP pro rozvoj regionu a státu. Podpora malého a středního podnikání v EU a v ČR, faktory ovlivňující úspěšný vstup na trh. Průmyslová politika v ČR, její základní členění a nástroje.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu. Organizace práce ve cvičeních, vymezení požadavků k zápočtu. Seznámení se s obsahem a tématickými okruhy jednotlivých cvičení. Zadání semestrálních prací. Diskuze k upřesnění zadání.
2. Specifika těžebního a zpracovatelského průmyslu - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
3. Specifika energetiky - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
4. Specifika stavební výroby - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
5. Specifika zemědělství a lesnictví - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
6. Dopravní podniky - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
7. Telekomunikace - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
8. Specifika obchodních podniků - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
9. Podniky cestovního ruchu - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
10. Banky a pojišťovny - analýza odvětví, charakteristika konkrétních subjektů působících v tomto odvětví.
11. Problematiky volby právní formy podnikání - případová studie.
12. Problematika volby právní formy podnikání - případová studie.
13. Udělení zápočtů.