Detail předmětu

Vybrané statě z pozemního stavitelství 2

FAST-CZV-VSP2Ak. rok: 2024/2025

Realizace investičního záměru představuje již před samotnou výstavbou pro stavebníka řadu odborných, vesměs administrativních činností. Tyto činnosti za něho obvykle komplexně nebo jednotlivě zajišťují přizvaní specialisté. Posluchači se seznámí s jednotlivými fázemi od investičního záměru stavby, přes předinvestiční fáze projektu, až po fázi zadání a zpracování projektové dokumentace, jednotlivých fází povolování stavy. Projektová dokumentace spojuje mnoho profesí, které musí stavební inženýr, jako hlavní projektant, být schopen zohlednit, zkoordinovat, příp. sám navrhnout.

V předmětu budou studenti seznámeni mimo jiné s katastrem nemovitostí a majetkoprávními vztahy u pozemků, ochrannými pásmy objektů, technickou a dopravní infrastrukturou – majetkoprávními vztahy a technickými podmínkami pro napojení na ně, vlivem stavby na životní prostředí – ZPF, ochrana ovzduší, ochrana krajiny a lesa, EIA, vodním zákonem, a mnohými dalšími.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

Prerekvizity:

Studenti by měli mít základní znalosti o pozemním stavitelství a obecném stavebním právu.

Korekvizity:

Předpokládá se, že student by měl mít absolvovaný předmět Vybrané kapitoly z práva. 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Workbased assignment (semestrální práce), kolokvium. 

Semestrální práce v rozsahu 1 000 slov. Student se účastní úvodní přednášky a zpracování semestrální práce. V závěru semestru kolokvium v rámci zakončení modulu.

Učební cíle

Cílem je připravit studenty na proces realizace investičního záměru od původní myšlenky až po vydání stavebního povolení.

Cílem předmětu je poskytnout studentům teoretické a praktické základy k právnímu rámci umisťování staveb do území, vč. zásad zkreslování situačních výkresů staveb. Seznámí se s vnějšími činiteli, které je třeba zohlednit při návrh objektu. 

Studijní opory

Studijní opory budou formou Power Pointových prezentací zahrnujících základní studijní požadavky.

Základní literatura

ČESKO. Zákon č. 183/2006 o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném a aktuální znění a jeho prováděcí vyhlášky. In: Sbírka zákonů České republiky. 2006, částka 63

(CS)

ČESKO. Zákon č. 500/2004 správní řád v platném a aktuální znění. In: Sbírka zákonů České republiky. 2004, částka 174.

(CS)

Doporučená literatura

ČESKO. Zákon č. 274/2001 o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) v platném a aktuální znění. In: Sbírka zákonů České republiky. 2001, částka 104

(CS)

ČESKO. Zákon č. 13/1997 o pozemních komunikacích v platném a aktuální znění. In: Sbírka zákonů České republiky. 2007, částka 3.

(CS)

ČESKO. Zákon č. 334/1992 České národní rady o ochraně zemědělského půdního fondu v platném a aktuální znění. In: Sbírka zákonů České republiky. 1992, částka 68.

A další zákony a prováděcí vyhlášky.

(CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-MSCCE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod, základní pojmy, jejich definice a význam, jednotlivé fáze procesu výstavby – přehled

2. Příprava dokumentace staveb – předinvestiční fáze – zpracování stavebního záměru. Technicko-ekonomické studie – studie příležitostí, feasibility study. Vypracování návrhu stavby, řešení umístění stavby v území a v krajině.

3. Ověření reálných předpokladů k získání rozhodnutí o umístění stavby (ÚPI).

4. Katastr nemovitostí, pozemkový katastr. Majetkoprávní vztahy. Stavby na cizích pozemcích. Věcná břemena.

5. Průzkumy v území – IG, HG, pedologický, radonový, dendrologický, apod.

6. Dopravní infrastruktura, technická infrastruktura – majetkoprávní vztahy, možnosti a podmínky napojení. Zajištění právních vztahů k pozemkům.

7. Životní prostředí – zemědělský půdní fond, ochrana lesa, stavba na lesním pozemku, posuzování EIA, ochrana přírody a krajiny.

8. Životní prostředí – vodní zákon, vodní díla, ochrana vod – vodní zdroje, ochrana vodních zdrojů, odpady, ochrana ovzduší – zdroje znečištění, rozptylové studie. Sadové úpravy.

9. Fáze zadání a zpracování projektové dokumentace. Smluvní vztahy v přípravné fázi. Postavení autorizovaného inženýra, technika a architekta. Předprojektová příprava.

10. Správní řád, stavební zákon – lhůty, postupy, účastnící, dotčené orgány