Detail předmětu

Základy zkušebnictví a diagnostiky

FAST-CZV-ZZDAk. rok: 2024/2025

Hlavní témata předmětu po jednotlivých blocích výuky:

1) zkušebnictví ve stavebnictví,

2) diagnostika stavebních konstrukcí.

Obsah první části je:

- Obecné požadavky na stavební materiály, zejména beton, systém zkoušek stavebních materiálů, dílců a konstrukcí – jejich seznam a princip.

- Rozdělení zkoušek na destruktivní a nedestruktivní, výhody a nevýhody, možnosti využití.

- Regresní vztahy a statistické hodnocení výsledků, zejména v kontextu stanovení NDT parametru požadované pevnosti betonu v tlaku v rané fázi jeho zrání.

- Základy nedestruktivních zkušebních metod a jejich aplikace v laboratořích (elektroakustické, magnetické a tvrdoměrné nedestruktivní metody) a možnosti jejich využití při kontrole provádění konstrukcí.

Obsah druhé části je:

- Úloha diagnostiky konstrukcí při kontrole jejich provádění, úloha diagnostiky konstrukcí v rámci provádění stavebně-technických průzkumů.

- Aplikace destruktivních a nedestruktivních zkušebních metod při průzkumech, upřesněné nedestruktivní zkoušky, hodnocení výsledků statistickými metodami.

- Užití celého spektra metod nedestruktivního zkoušení na reálné či virtuální konstrukci (kontrola železobetonových a předpjatých konstrukcí, kombinace radarové a elektromagnetické metody při lokalizaci výztuže v konstrukcích) s důrazem na nejmodernější metody a přístroje.

- Diagnostika vad a poruch betonových, zděných a dřevěných staveb.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Ústav stavebního zkušebnictví (SZK)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Semestrální práce v rozsahu max. 1 000 slov a test, kolokvium.

Ověření studijních výsledků proběhne písemně on-line testem (např. Moodle) a prostřednictvím konzultací a odevzdáním semestrální práce v rozsahu 1000 slov. Dále proběhne kolokvium v rámci zakončení modulu.

Učební cíle

Cílem předmětu je osvojení znalostí a dovedností z oblasti zkoušení stavebních materiálů – především betonu, diagnostiky stavebních konstrukcí s využitím nejmodernějších metod a schopnost jejich aplikace v praxi.

Studijní opory

Kolektiv autorů. Zkušebnictví a technologie – cvičebnice. Brno: AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM, s.r.o., 2022. ISBN 978-80-7623-091-0

Základní literatura

SCHMID, Pavel. Základy zkušebnictví. Vyd. 2. opr. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2004. ISBN 80-214-2584-9.

(CS)

CROCE, Pietro a HOLICKÝ, Milan (ed.). Hodnocení existujících konstrukcí v praxi. V Praze: České vysoké učení technické, [2013]. ISBN 978-80-01-05462-8.

(CS)

Doporučená literatura

KOPEC, Bernard. Nedestruktivní zkoušení materiálů a konstrukcí: (nauka o materiálu IV). Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2008. ISBN 978-80-7204-591-4.

(CS)
BALAYSSAC, Jean-Paul a GARNIER, Vincent. Non-destructive testing and evaluation of civil engineering structures. Structures durability in civil engineering set. London, UK: ISTE Press, [2018]. ISBN 1785482297. (EN)
BUNGEY, J. H.; MILLARD, S. G a GRANTHAM, Mike. Testing of concrete in structures. Fourth edition. London: Taylor & Francis, [2006]. ISBN 978-1-138-74808-8. (EN)
Durability of concrete: design and construction. Editor Mark G. ALEXANDER, editor Arnon BENTUR, editor Sidney MINDESS. Modern concrete technology series. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, [2017]. ISBN 978-1-138-74674-9. (EN)

Handbook on nondestructive testing of concrete. 2nd ed. Editor V. M. MALHOTRA, editor Nicholas J. CARINO. Boca Raton: CRC Press, c2004. ISBN 0-8493-1485-2.

(EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-MSCCE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základní vlastnosti čerstvého a ztvrdlého betonu a jejich zkoušení

2. Trvanlivostní zkoušky betonu a jejich zkoušení, vzhledem k životnosti konstrukcí

3. Nedestruktivní metody zkoušení – tvrdoměrná metoda a ultrazvuková impulzová metoda průchodová i odrazová

4. Problematika modulů pružnosti betonu, jeho dotvarování a smršťování

5. Ověřování vlastností nově betonovaných konstrukcí podle ČSN EN 13791, počáteční (tzv. odbedňovací) pevnosti betonu v tlaku

6. Hodnocení existujících konstrukcí, obecný přehled

7. Diagnostika existujících betonových konstrukcí podle ČSN EN 13791

8. NDT a moderní metody v rámci diagnostiky staveb

9. Možnosti lokalizace výztuže betonových konstrukcí

10. Diagnostika zděných a dřevěných konstrukcí