Detail předmětu

Technologie staveb

FAST-CZV-TSTAk. rok: 2024/2025

Technologie staveb se zabývá zkoumáním, rozvojem, modelováním a realizací výrobních procesů ve stavebnictví. Jejím cílem je optimální a ekonomický způsob provádění stavebních konstrukcí, objektů a jejich souborů.
Předmět zahrnuje úvod do problematiky technologie staveb, členění stavebních procesů, jejich technologickou, prostorovou a časovou strukturu a optimalizaci jejich průběhu. Dále seznamuje studenty s přípravnou a realizační fází investičního procesu. Popisuje nároky na dokumenty zhotovitele spojené s hlavní stavební výrobou pozemních staveb, zásady organizace výstavby, zásady technologických postupů a vazeb při provádění technologických etap pro hrubou stavbu, rozděleno dle materiálových charakteristik konstrukcí. Stanovuje požadavky na předcházející činnosti, zásobování stavby v souladu s výkazem výměr, rozpočtování, časové plánování, sled činností, navrhování stavební mechanizace, pracovních čet, vzájemné návaznosti a požadavky kvalitativní, bezpečnostní i s ohledem na životní prostředí. Hodnocení hluku ze stavební činnosti při souběžně zapojené mechanizaci, návrh opatření pro dodržení limitních hodnot.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Ústav technických zařízení budov (TZB)

Vstupní znalosti

Vybrané statě z pozemního stavitelství 1,

Zakládání staveb, Stavební materiály

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Workbased assignment (semestrální práce), kolokvium.

Semestrální práce v rozsahu 1 000 slov. Student se účastní úvodní přednášky a konzultuje zpracování semestrální práce. V závěru semestru kolokvium v rámci zakončení modulu.

Učební cíle

Získání znalostí o vybraných stavebních procesech, o požadavcích na jejich připravenost před prováděním, bilance zdrojů, zásady technologických postupů jednotlivých stavebních procesů, jejich sled a návaznosti, požadavky na jejich kvalitu, bezpečnost a ochranu životního prostředí v průběhu jejich realizace.
Základní seznámení s požadavky na přípravu a realizaci stavby, potřebné dokumenty zhotovitele a využívané SW nástroje. Získání dovedností v optimalizaci stavebních procesů s ohledem na hluk při výstavbě. Přehled v technologických požadavcích na výrobní procesy s ohledem na plnění kreditů certifikací udržitelné výstavby. Získání přehledu o cenách při výstavbě a tvorbě rozpočtů, zejména pro prostředí BIM. (Informačního modelu budovy)

Studijní opory

KANTOVÁ, Radka. Ekologie a bezpečnost práce, modul 02: Hluk ze stavební činnosti. FAST VUT, 2016. (CS)

Zákon. Č. 17/1992 Sb. o životním prostředí. 1992. v pl.zn.

Nařízení vlády. Č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. 2011. v pl.zn.

KANTOVÁ, Radka. Snižování hodnoty staveništního hluku pomocí modelování výrobního prostoru stavby a úprav technologických postupů při výstavbě. Brno: 2018. s. 1-199.

LEVENSTEIN, Charles a John WOODING. Work, health, and environment: old problems, new solutions.. New York: Guilford Press, 1997. 15-723-0234-8

SPEJCHALOVÁ, Dana. Management kvality, bezpečnosti a enviromentu.. Vysoká škole ekonomie a managementu, 2012. 978-80-86730-87-5

MARŠÁL Petr. Stavební stroje. Brno: CERM, 2004. ISBN 80-214-2774-4

VANĚK, Antonín. Strojní zařízení pro stavební práce. Praha: Sobotáles, 2001. ISBN: 8090168418

MOTYČKA, Vít a ČERNÝ, Jaromír. Věžové jeřáby v pozemním stavitelství. Brno: CERM, 2007. ISBN 978-80-7204-505-1

HENKOVÁ, Svatava. Stavební stroje. Brno: VUT v Brně, 2017. Studijní opora

MATĚJKA, Petr a Nataliya ANISIMOVA. Základy implementace BIM na českém stavebním trhu. Praha: FinEco, 2012. ISBN 978-80-86590-10-3.

MATĚJKA, P., STRNAD, M., DUDÁŠ, D.: Vliv implementace BIM na rizika ve stavebním podniku. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2013. ISBN 978-80-01-05378-2.

EKOWATT. https://ekowatt.cz/. 30.9.2023

SBToolCZ. https://www.sbtool.cz/ . 30.9.2023.

ENERFIS.https://www.enerfis.cz/sluzby/zelene-budovy/certifikace-budov-breeam-leed-sbtoolcz/bream-leed-obecne-info . 30.9.2023

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-MSCCE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Úvod do technologie staveb, základní terminologie, stavební procesy a jejich členění, možnosti analýzy stavebních procesů a jejich modelování, technologický předpis. SW podpory při modelování procesů.
  2. Komplexní investiční proces, členění, fáze přípravná a realizační. Předvýrobní, výrobní a provozní stavebně technologická příprava výstavby, zásady organizace výstavby, Realizace stavby, modelování výrobního prostoru stavby, zásady návrhu a dokumentace zařízení staveniště.
  3. Stavební stroje, koncepce návrhu mechanizace primární a sekundární dopravy, metody ověření použitelnosti, technické listy strojů.
  4. Snižování hodnoty staveništního hluku pomocí modelování výrobního prostoru stavby a úprav technologických postupů při výstavbě, využití SW podpor.
  5. Technologické požadavky na procesy hrubé spodní stavby, zásady a technologické postupy zemních prací a zakládání staveb.
  6. Technologické požadavky na procesy hrubé vrchní stavby, návaznost procesů dle materiálových charakteristik nosných konstrukcí (zděné konstrukce, dřevostavby). Pomocné procesy (lešení).
  7. Technologické požadavky na procesy betonářské, zásady a technologické postupy pro monolitické konstrukce svislé a vodorovné. (bednění, armování, ukládání betonu).
  8. Technologické požadavky na montážní procesy nosných železobetonových prefabrikovaných konstrukcí, návrh jeřábů a další zvedací techniky.
  9. Výkazy výměr jako podklad pro oceňování staveb, ocenění dle THU, položkový rozpočet, rozpočtování jako součást 5D BIM (Building Information Modeling), používané SW podpory.
  10. Požadavky na technologické postupy a procesy realizace pro účely certifikací (SBTOOLCZ, LEED, BREEM) a principy udržitelnosti staveb.