Detail předmětu

Tenis

CESA-TV-TENAk. rok: 2023/2024

Zájemci o tenis naleznou při studiu na VUT v Brně celoročně kvalitní podmínky pro výcvik i hru. Tenisové centrum ve sportovním areálu VUT v Brně Pod Palackého vrchem nabízí výuku tenisu pro falešné začátečníky (Z - tenisová škola) a pokročilé (P). Výuka je zaměřena na nácvik a rozvoj herních činností, znalost pravidel a taktiku hry.

Lekce probíhají ve sportovní hale SAPPV Pod Palackého vrchem. Čistá sportovní obuv a pohodlné sportovní oblečení je nutností. Přineste si i vlastní raketu, pokud ji zapomenete, od 4. týdne výuky je půjčování raket zpoplatněno dle platného ceníku. 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

Jsou požadovány pohybové znalosti a dovednosti na úrovni středoškolského studia.
Studenti si musí nosit vlastní tenisovou raketu. 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Omluvenky dopředu přímo ve výuce nebo emailem.

 

 

 

Učební cíle

Ovlivnění zdatnosti a pohybové výkonnosti, upevnění zdraví, prohloubení vědomostí a zkušeností z tenisu a vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám a zdravému životnímu stylu. Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, relaxace a uvolnění, zvládnutí základních / pokročilých tenisových úderů, pohybu, taktiky, rozvoj kondice a prohloubení znalosti pravidel.
Výsledkem učení je získání nových a zdokonalení již dříve osvojených dovedností, znalostí a kompetencí v tenisu a realizace studenta ve zvoleném sportovním odvětví, udržení a zdokonalení tělesné i psychické kondice, relaxace, uvolnění a kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání.

Základní literatura

www.tennis-arena.cz (CS)
Richard Schönborn, Olomouc 2008. Moderní výuka tenisové techniky (CS)
Richard Schönborn, Olomouc 2008.Pravidla tenisu - ČTS (CS)
Peter Scholl, Tenis. Nakladatel KOOP (CS)
Denisa Linhartová, Tenis. Nakladatelství GRADA (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor