Detail předmětu

Bouldering

CESA-TV-BOULAk. rok: 2023/2024

Začátečníci si osvojí základní lezeckou techniku, jsou schopni nacvičovat samostatně lehké bouldry, pohybovat se po lezecké stěně. Pokročilí lezci se učí zvládat předem označené bouldry, trénují lezeckou vytrvalost s využitím celého prostoru stěny a využívají k tréninku síly další pomůcky v Bouldercentru jako je lano, hrazda a kampus.

Od letošního semestru se vybírá poplatek za lezečky -půjčovné 50 Kč za hodinu. Poplatek se platí na FCM na recepci a doklad o zaplacení se odevzdává na BC při vstupu do hodiny. První tři hodiny bude půjčovné zdarma.

 

Od 4. týdne výuky půjčovnání lezeček dle platného ceníku. 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

Osobním vybavením, které každý lezec potřebuje, jsou speciální boty "lezečky" (Lezečky musí mít každý student buď vlastní nebo je v omezeném množství lze za poplatek jednorázově zapůjčit v Bouldercentru). Každý lezec dále musí mít vlastní  POUZE tekuté magnezium (gel v tubách, lahvičkách). Je zakázáno používat práškové (sypké) magnézium. Je dovoleno používat tejpovací pásky a je vhodné nosit vlastní ručník podobně jako do posilovny.

Od letošního semestru se vybírá poplatek za lezečky -půjčovné 50 Kč za hodinu. Poplatek se platí na FCM na recepci a doklad o zaplacení se odevzdává na BC při vstupu do hodiny. První tři hodiny bude půjčovné zdarma. 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené absence. V souladu se Směrnicí č.17/2019 k výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.

Omluvy dávejte do systému VUT. Pokud se jedná pouze o omluvu na sport, ne celodenní omluvu, přesto omluvenku vložtě a napište do poznámek omluva pro předmět Bouldering. Vyjímečně se omlouvejte pomocí emailu, např. v případě zranění apod., kdy budete absentovat déle a vyučující to potřebuje vědět do docházky. Potom posílejte email vašemu konkrétnímu instruktorovi, (ne garantovi předmětu, pokud to není váš vyučující), od kterého si email vyžádejte hned na první hodině výuky.Pro garanta sportu, který uděluje zápočty jsou platné jen omluvenky v systému, které vám musí sedět s omluvenou absencí vaším instruktorem v papírové docházce!

Nahrazování předem omluvených hodin po dohodě s konkrétním vyučujícím po domluvě až po příchodu na jeho hodinu, není možné dohodnout předem.

 

 

 

Učební cíle

Bouldering je formou lezení bez zajištění do relativně bezpečných výšek (5 m) a vyniká dynamikou pohybu, pestrostí polohování částí těla a prací s vlastní hmotností a těžištěm. Přirozeným lezeckým pohybem se rozvíjí síla, silová vytrvalost, posiluje střed těla a duševní kontrola, které lze pak uplatnit při samotném lezení na lezecké stěně nebo v terénu. Součástí lezeckého pohybu jsou silové gymnastické kroky, visy, vzpory, precizní posouvání těžiště a přesná koordinace pohybů. Cílem je celoroční příprava pro všechny lezecké disciplíny, je také vhodný jako doplněk tréninku síly, ohebnosti a obratnosti pro jiné druhy sportů.
• pochopení základního lezeckého pohybu
• odstranění zásadních chyb v technice začátečníků
• osvojení si a další zlepšování lezecké techniky, síly a silové vytrvalosti, koordinace a obratnosti

Osnova předmětu:

Seznámení se s bezpečností a podepsání souhlasu s podmínkami výuky, seznámení se s náplní výuky a doprovodným programem
• Základní druhy chytů a jejich úchopy: pozitivní, boční a spodní chyty, chyty na tření, stisk, boule, lišta, madlo, uzavřený a otevřený úchop atd. Stupy: kolmo ke stěně, stup na hraně, stup na tření, využití paty, špičky, kombinace stupů.
• Technika lezení: lezecký pohyb. Lezecký krok: fáze přípravy, hlavní fáze, fáze dokončení. Nácvik techniky: rovnováha, pravidlo tří pevných bodů, pravolevá rovnováha. Pozice těla: kozí noha, vysoký krok, nasednutí na patu, široké rozkročení, žabí postoj, „ No hand rest“, vytočení boků.
• Práce s těžištěm, vyvažování těla, technika protitlaků, lezení po struktuře, výměna nohou, balancování na stupech, správný postoj těla, výpony na špičkách
• Lezení v kolmém a převislém profilu, lezení v koutě, na hraně, v převisu, traverzy
• Trénink síly a vytrvalosti pro lezecký pohyb, změna tempa při lezení, lezení poslepu, vnímání postavení nohou a rukou, lezení ve dvojicích, možnosti odpočinku při lezení. Dynamické kroky.
• Hry na lezecké stěně: hry na rozvoj lezeckých dovedností, trénink síly, vytrvalosti i rychlosti pro lezecký pohyb 

 

Základní literatura

Flanagan, D. (2013): Bouldering essentials. The complete guide to bouldering. CORDEE LTD. ISBN13 (EAN): 9780956787415 ISBN10: 095678741X (EN)
Peter B. (2011): Bouldering : Movement, Tactics and Problem Solving.. Mountaineers Outdoor Expert. ISBN10 1594855005 (EN)
Sherman, J. (2017): Better Bouldering. Globe Pequot Press. ISBN 10: 1493029274. ISBN 13: 9781493029273 (CS)