Detail předmětu

Odborná způsobilost v elektrotechnice

FSI-VE0Ak. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na získání odborné způsobilosti v elektrotechnice na základě nařízení vlády (NV) č. 194/2022 Sb.

Pozornost je nejprve zaměřena na rozbor současně platné legislativy, přehled vybraných norem a doporučenou literaturu. Následně je řešeno NV č. 194/2022 Sb. z hlediska obsahového s důrazem na elektrotechnickou kvalifikaci, kterou lze na základě vykonané zkoušky získat. Je také zmíněn platný zákon č. 250/2021 Sb. a obdoba naší nové legislativy v SR (vyhláška č. 508/2009 Sb.). Z důvodu vyjasnění obsahu dalších kapitol je rozebrána elektroenergetická soustava v ČR. Jsou zmíněny rozvodné sítě a jejich důležité části: vodiče, kabely, možnosti připojování elektrických předmětů, a to včetně jejich krytí a značení. Následuje důležitá kapitola věnovaná bezpečnosti v elektrotechnice, jejímu zajištění i kontrole a také popisu osobních ochranných pracovních prostředků. Student se rovněž seznámí s prostředky ochrany před úrazem elektrickým proudem. Jedná se o prostředky základní ochrany, ochrany při poruše (pojistky, jističe, proudové chrániče) a prostředky ochrany zvýšené. K dalším důležitým skutečnostem patří rozbor úrazu elektrickým proudem a popis možností ochran před tímto úrazem. S tímto také souvisí prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Ve výuce je také probráno kreslení elektrotechnických schémat pomocí různého softwaru. Součástí výuky předmětu je také ochrana před bleskem a přepětím, revize elektrických zařízení a elektromagnetická kompatibilita. Značná pozornost je věnována první pomoci při úrazu elektrickou energií.

Součástí absolvování předmětu jsou i laboratorní cvičení, která vhodně z hlediska praktického doplňují přednášky. Další podrobnosti přednášek a laboratorních cvičení jsou uvedeny v osnově předmětu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Vstupní znalosti

Prerekvizity vychází z obsahu zákona č. 250/2021 Sb. a nařízení vlády č. 194/2022 Sb., kde jsou stanoveny podmínky získání jednotlivých paragrafů způsobilosti  (např. délka praxe, vzdělání apod.).

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je vyučován formou přednášek, laboratorního cvičení a předpokládá se vykonání zkoušky. Přednášky jsou nepovinné, ale doporučuje se je navštěvovat. Cvičení je povinné (předpokládá se 100% účast, v případě nedodržení jednotlivé případy řeší vyučující). Cvičení bude ukončeno zápočtem, který se uděluje na základě docházky do cvičení a rovněž aktivity během laboratorního cvičení. Získání zápočtu je podmínkou nutnou k účasti na zkoušce.
Na závěr semestru mohou studenti vykonat zkoušku písemnou (test) a ústní před komisí, která bude zaměřena na získání § 6 podle NV č. 194/ 2022 Sb.. Hodnocení zkoušky je uspěl nebo neuspěl, je třeba získat k hodnocení uspěl 80% správných odpovědí v testu a kladné hodnocení z ústní části.


Výuka je kontrolována ve cvičeních z hlediska účasti a aktivity. Předpokládá se 100% účast na cvičeních, v případě nepřítomnosti je student povinen výuku nahradit, způsob náhrady určí vyučující.

Učební cíle

Od 1.7.2022 platí pro oblast odborné způsobilosti v elektrotechnice nová legislativa, která nahradila vyhlášku č. 50/1978Sb. (zrušena k 30.6.2022).  Jedná se o zákon č. 250/2021Sb. a nařízení vlády č. 194/2022Sb., které 1.7.2022  nabyly účinnosti. Cílem předmětu je umožnit studentům získat příslušnou kvalifikaci z hlediska odborné způsobilosti v elektrotechnice podle nové legislativy.


Výstupem studia je získání dokladu o úspěšném složení zkoušky podle NV č. 194/2022 Sb. o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice  podle §6 Elektrotechnik. Rozsah odborné způsobilosti je stanoven u střídavého napětí  do 1 kV nebo stejnosměrného napětí do 1,5 kV. 

Základní literatura

Vyhláška č.50/1978 Sb. - vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice, aktuální znění z 1.9.1982 (verze 2). (CS)
LPE s.r.o. Vyhláška 50/78 Sb. Studijní materiály pro §5, §6, §7, §8, §10. 1. vyd. Brno: LPE s.r.o, 2018. 140 s. Bez ISBN. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Příručka pro zkoušky elektrotechniků-požadavky na základní odbornou způsobilost. 11. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2016. ISBN 978-80-87942-22-2. (CS)
Polabské školící a informační středisko. Zkušební testy podle vyhlášky č. 50/1978Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. 12. doplněné vydání. Nymburk: PŠIS, 2017. 134 s. Bez ISBN. (CS)
VOZOBULE, Josef. Učební texty ze zákonů, vyhlášek, předpisů a ČSN určené pro zkoušky revizních techniků elektrických zařízení a ostatní zájemce o elektrická zařízení.5. aktualizované vydání. Praha: Technická inspekce České republiky (TIČR), 2019. 454 s. Bez ISBN. (CS)

Doporučená literatura

KŘÍŽ, Michal. Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady. 5. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2019. 224 s. ISBN 978-80-87942-49-9. (CS)
ŠTĚPÁN, František. Proudové chrániče. 3. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2015. 144 s. ISBN 978-80-87942-11-6. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Značky, barevné a alfanumerické značení v elektrotechnice. 1. vyd. el. Praha: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o. , 2012. 130 s. ISBN 80-86230-62-7. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky. 3. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2017. 65 s. ISBN 978-80-87942-28-4. (CS)
Normy, vyhlášky a zákony, které mají návaznost na odbornou způsobilost v elektrotechnice. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-AIŘ-P magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Legislativa, přehled vybraných aktuálních norem, doporučená literatura.
  2. Rozdělení zařízení podle napětí, Zákon č. 250/2021 Sb., NV č. 194/2022 Sb., vymezení pojmů, požadavky kladené na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních, kategorie osob a jejich charakteristika, školení a zkouška, vzory dokladů, vyhl. č. 508/2009 Sb. (SR).
  3. Elektroenergetická soustava, distribuční síť, domovní instalace a její části, vodiče, kabely. Identifikace dle různých hledisek. 
  4. Rozvodné sítě. Druhy rozvodných sítí, jejich zapojení a vlastnosti: střídavé a stejnosměrné sítě, sítě TN, TN-S, TN-C, TN-C-S.
  5. Připojování elektrických předmětů. Elektrické rozvody. Pohyblivé přívody, dimenzování, silové rozvody, světelné obvody, zásuvkové obvody.
  6. Krytí elektrických zařízení. Značení elektrických předmětů. Používané barvy, značky, značení.
  7. Bezpečnost v elektrotechnice. Riziko. Bezpečný výrobek. Zajištění bezpečnosti při práci. Příkaz „B“. Práce v blízkosti živých částí. Práce pod napětím. Osobní ochranné pracovní prostředky. Zřizování a provoz zkušebních zařízení.
  8. Prostředky ochrany před úrazem elektrickým proudem. Prostředky základní ochrany (základní izolace, ochranné přepážky a kryty, zábrany, ochrana polohou, omezení napětí, omezení ustáleného dotykového proudu a energie, řízení potenciálu).
  9. Prostředky ochrany při poruše (přídavná izolace, ochranné pospojování, ochranné stínění, automatické odpojení od zdroje). Pojistky. Jističe. Proudové chrániče.
  10. Prostředky zvýšené ochrany (zesílená izolace, ochranné oddělení obvodů, zdroj omezeného proudu, ochranná impedance). Úraz elektrickým proudem. Účinky elektrického proudu na člověka. Účinky různých velikostí trvale působícího proudu na člověka. Fibrilace. Ochrana před úrazem elektrickým proudem. Prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Princip ochrany před úrazem elektrickým proudem.
  11. Ochrana před bleskem a přepětím.
  12. Revize elektrických zařízení, revize instalací, revize a kontrola spotřebičů. Elektromagnetická kompatibilita. Inteligentní elektroinstalace.
  13. První pomoc při úrazu elektrickou energií.

 

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Úvod do laboratorních cvičení, organizační zajištění (seznámení s průběhem výuky předmětu, plán přednášek a laboratorních cvičení). Poučení z bezpečnostních předpisů pro práci v elektrotechnické laboratoři. Praktické seznámení s platnou legislativou a normami, které mají návaznost na studovanou problematiku.
  2. Základy elektrických měření (opakování-měření napětí, proudu, odporu, odečítání hodnot z měřících přístrojů, přístroje analogové a číslicové, přesnost měření). Seznámení s používanými měřicími přístroji při inspekční a revizní činnosti.
  3. Elektroenergetická soustava. Elektrické vodiče a kabely, jádra vodičů, materiály pro jádra vodičů, izolace vodičů, holé vodiče, průřezy a dimenzování, identifikace. Distribuční síť. Domovní instalace-provedení. Zapojení bytové rozvodnice, různé případy, modelování často se vyskytujících chyb v zapojení.
  4. Druhy rozvodných sítí. Jednofázová a trojfázová soustava střídavého proudu, zapojení spotřebičů, měření základních vlastností.
  5. Příprava vodičů k montáži do elektrických obvodů, odizolování vodičů, krimpování fastonů, dutinek a oček – praktická činnost na vzorcích. Krytí elektrických zařízení, značení elektrických předmětů.
  6. Praktické zapojení spotřebičů, zapojení zásuvek, zapojení prodlužovacích kabelů, zapojení trojfázových vidlic a zásuvek. Praktické zapojení vypínačů, zapojení stykačů, relé.
  7. Ověřování bezpečnosti elektrických zařízení. Zkoušky bezpečnosti elektrických zařízení.
  8. Zapojení a ověření činnosti pojistek, jističů a proudových chráničů. Měření základních parametrů. Ověření funkce proudového chrániče, modelování často se vyskytujících chyb v zapojení.
  9. Druhy elektrotechnických schémat. Kreslení schémat, práce s příslušným softwarem.
  10. Ochrana před bleskem a přepětím. Hromosvody. Ukázka praktického měření na hromosvodech.
  11. Revize elektrických zařízení, provedení revize instalace a ručního nářadí. Revizní zpráva.
  12. První pomoc při úrazu elektrickou energií, praktická činnost na modelech.
  13. Přezkoušení dle NV č. 194/2022Sb. pro získání odborné způsobilosti § 6 Elektrotechnik , písemný test a ústní zkouška před schválenou komisí.