Detail předmětu

Pojišťovnictví

FP-KpojPAk. rok: 2023/2024

Předmět „Pojišťovnictví“ objasňuje podstatu pojišťovnictví jako součásti finančních služeb a význam pojistné ochrany pro potenciální klienty pojišťoven. Poskytuje základní vědomosti z pojistné teorie, jednotlivých odvětví pojištění, principů fungování komerčních pojišťoven jako pojišťovacích podniků. Seznamuje s legislativou Evropské unie v oblasti pojištění, přijatými zákony v podmínkách pojistného trhu České republiky a aktuálními otázkami hospodaření komerčních pojišťoven. Informuje o nabídce pojistných produktů a vytváří předpoklady pro širší orientaci studentů v pojistných podmínkách vybraných pojišťoven.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Předmět je vstupním kurzem studia pojistné teorie, který rozšiřuje základní vědomosti studentů. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné mít základní znalosti z ekonomiky podniku, finančních trhů a umět se orientovat v aktuálních informacích z pojistného trhu Evropské unie a České republiky.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
1. Zpracování a odevzdání seminární práce na zadané téma.
2. Úspěšné absolvování písemného testu (nejméně 60 % bodů).

Předmět je ukončen písemnou zkouškou, počet bodů min. 60 %.

Účast na cvičeních není povinná. Seminární práce budou zprácovávány v týmech o max. 3 studentech. Součástí kontroly je obsahová a formální úprava seminárních prací. Účast na přednáškách se doporučuje.

Učební cíle

Předmět si klade za cíl poskytnout studentům základní znalosti a aktuální informace z oboru pojišťovnictví. Seznámit je s pojistnou teorií, principy fungování pojištění a pojistné ochrany. Informovat je o nabídce pojištění na pojistném trhu České republiky v jednotlivých druzích pojištění včetně poukázání na problémové oblasti z prodeje pojistných produktů, správy pojištění a likvidace pojistných událostí.
Získané znalosti umožní studentům lépe se orientovat v problematice poskytování pojistné ochrany a v pojistných odvětvích. Výuka studentům přispěje k pochopení významu komerčního pojištění, nutnosti řízení rizik a hlubšímu chápání řešení případných následků nahodilé pojistné události. Studenti se budou umět orientovat v nabídce pojistných produktů na pojistném trhu České republiky, v rozsahu pojistné ochrany a ve způsobu likvidace pojistné události. Seznámení s pravidly regulace a dohledu v pojišťovnictví pomůže studentům získat širší přehled o implementaci legislativních norem Evropské unie do podmínek finančního i pojistného trhu České republiky. Studenti budou schopni dovedněji řešit ochranu zdraví a majetku fyzických i právnických osob s využitím komerčního pojištění.

Základní literatura

ŘEZÁČ, F. Pojišťovnictví. 1.vyd. Brno: VUT – FP, 2011. 110 s. ISBN 978-80-214-4242-9.
DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. Praha, Ekopress, 2015. 306 s. ISBN 978-8087-86525-5.
MESRŠMÍD, J. Pojišťovnictví v globálním prostředí. Professional Publishing, 2015. 222 s. ISBN 978-80-7431-150-5.

Doporučená literatura

MAJTÁNOVÁ, A.; DAŇHEL, J.; DUCHÁČKOVÁ, E.;KAFKOVÁ, E. POJIŠŤOVNICTVÍ – Teorie a praxe. 1. vyd. Praha, EKOPRESS, 2006. 288 s. ISBN 80-86929-19-1
PÁLENÍK, V. a kol. Základy pojišťovnictví především průmyslových a podnikatelských rizik. Praha, LINDE, 2007. 239 s. ISBN 978-80-7201-644-0.
ZÁRYBNICKÁ, J.; SCHELLE, K. Pojištění odpovědnosti za škodu. 1.vyd. Ostrava, KEY Publishing, 2010. 220 s. ISBN 978-80-7418-061-3
Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-EP bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning