Detail předmětu

Podniková logistika

FP-RplKAk. rok: 2023/2024

Kurz je orientován na oblast optimalizace materiálového toku a s nimi spojených informačních řetězců. Zároveň ukazuje vývojové tendence logistiky, jako průřezové disciplíny se synergickými efekty, směřující k řešení různých složitých až globálních problémů nákupu, zásobování, výroby a oběhu. Má poslání naučit studenty i určení rentability a hospodárnosti logistických procesů jak pro průmyslovou organizaci, tak i pro zákazníka.Vytváří předpoklady pro projektování logistických sítí pro zajištění plynulých materiálových toků s minimalizací zásob.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Student vstupuje do výuky předmětu se znalostmi výrobních technologií průmyslových organizací. Současně musí mít znalosti z podnikové ekonomiky, matematických a statistických disciplin, teorie rozhodování, informačních technologií a komunikačních technologií. Dále by měl navázat na znalosti rentability jmění, efektivnosti investic, teorie managementu a získání dat z účetnictví.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je zakončen zápočtem, který získá za prezentaci vlastní případové studie a tří společných případových studii. Současně pro zápočet musí prokázat teoretické znalosti a dovednosti.
Zkouška je písemná a ústní. Písemná zkouška je složena z příkladů a teorie. Její délka je 50 minut. Ústní zkouška ověřuje výsledek klasifikace a upřesňuje jej.
Aby student získal klasifikační stupeň E, musí mít vypočteny příklady až po numerický výsledek a prokázat znalost teoretických přístupů např. ústním doplněním.
Výuka je kontrolovaná osobní prezentací na všech formách konzultací přímo učiteli.
Kontrola aktivit je prováděna formou prezentace vlastní případové studie.

Učební cíle

Předmět poskytuje základní znalosti k pochopení problematiky řízení a optimalizace materiálových toků při využití informačních toků a dosažení hospodárnosti. Poskytuje i ověření teoretických přístupů logistických koncepcí v průmyslových organizacích formou exkurzí. Student pochopí po absolvování předmětu jak vytvářet plynulé materiálové toky, v bodu rozpojení projektovat optimální výši zásoby, aby všechny další činnosti mohly plynule pokračovat. Současným základním cílem je i oblast zajištění materiálových prvků jako zdrojů pro podnikání v průmyslové organizaci.
Student bude obeznámen s materiálovým tokem - popis ve výrobní, obchodní, distribuční organizaci.
S průběhem zakázky výrobní organizací a návrh systému pro strategii dodavatelských vztahů.
S návrhem zavedení logistického systému ve vybrané firmě s použitím projektového řízení Microsoft Project,řízením zásob formou případové studie Řízení zásob.
S výrobní logistikou formou exkurse a.s. Škoda Auto.
S volbou zásobovací strategie - nákupní marketing formou případová studie.
Současně získá dovednosti logistického manažéra v podmínkách složitosti a nejistoty.

Základní literatura

LAMBERT,D.M.,STOCK,J.R.,ELLRAM,L.M. Logistika. Praha: Computer Press 2000, 589s. ISBN 80-7226-221-1 (CS)
EMMETT,S. Řízení zásob, Brno Computer Press 2008, 298s., ISBN 978-80-251-1828-3 (CS)
STRAUBE,F. e-Logistika.Berlin Springer-Verlag 2004, 424s. ISBN 3-540-20869-0 (EN)
SCHULTE,CH. Logistika. 1 vyd. Praha:Victoria Publishing, 1994, 301s. ISBN 80-85605-87-2 (CS)

Doporučená literatura

STADTLER,H., KILGER,CH. Supply Chain Management and Advanced Planning. New York Heidelberg Berlin Springer 2005, ISBN 3-540-22065-8 (EN)
JUROVÁ,M. Obchodní logistika. 1. a 2.část. 2.přepr. a dopl. vyd., Brno VUT v Brně, FP 2006, s.130, ISBN 80-214-3128-8 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR-KS magisterský navazující

    obor MGR-ŘEP-KS , 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Podstata logistiky. Logistika jako vědní disciplina, jako praktický přístup k řízení. Cíle logistiky.Logistická koncepce.Personální aspekty logistiky. Logistika opatřování. Úkoly, cíle, strategie zásobovací logistiky. Zásobovací procesy synchronizované s výrobou. Řízení zásob.Druhy zásob, Výběr dodavatelů. Výpočet velikosti dodávek, cyklů dodávkových. Náklady na zásobovací procesy. Dopravní a skladovací systémy. Mimopodnikový logistický systém v dopravním řetězci. Vnitropodnikové dopravní systémy. Distribuční logistika a oběhová logistika. Balení. Výstup zboží a zajištění nakládky. Náklady na distribuční logistiku. Řízení zakázky. Uvolnění zakázky, rozvrh práce, sledování zakázky .

Konzultace v kombinovaném studiu

35 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor