Detail předmětu

Příprava a řízení staveb

FA-RES-KEAk. rok: 2022/2023

Předmět je zaměřen na problematiku přípravné a realizační fáze stavby a zabývá se zásadami investičního procesu, úkoly účastníků výstavby a veřejnoprávním projednáním stavby. Součástí výuky je problematika územního plánování, územního a stavebního řízení a dokumentace s tím spojené. Podrobněji je předmět zaměřen na význam, obsah a členění stavebně technologické přípravy a na zpracování její základní dokumentace. Výuka zahrnuje rovněž seznámení studentů s dodavatelskými a investorskými systémy ve výstavbě a seznamuje je s činnostmi a způsoby řízení výrobního procesu a s obvyklou agendou stavbyvedoucích a mistrů. Dále jsou probrány vazby na časové plánování a čerpání finančních prostředků, zajištění jakosti stavebních prací při vstupní, mezioperační a výstupní kontrole, obecné technické požadavky na výstavbu, zásady bezpečného provádění stavebních prací. Přehledné informace získají studenti z oblasti mechanizace a automatizace stavebních procesů a optimálního nasazení stavebních strojů.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Odbor znalectví ve stavebnictví a oceňování nemovitostí (OON)

Výsledky učení předmětu

– Studenti získají základní znalosti o přípravě a realizaci stavby z pohledu všech účastníku výstavby, se zaměřením na dodavatele stavby.
– Studenti získají základní informace a znalosti o modelování časové, prostorové a technologické struktury stavby a optimalizaci zdrojů – financí, materiálů, pracovníků a strojů.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka se realizuje formou přednášek a cvičení. Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení. Cvičení podporuje zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínkou získání zápočtu je účast na cvičeních a úspěšné vypracování zadaných úkolů v průběhu semestru.
Zkouška probíhá písemnou i ústní formou. Konání ústní zkoušky je podmíněno úspěšným absolvováním písemné části.

Osnovy výuky

Osnova výuky:
  1. Úvod do předmětu, investiční politika, investiční proces, přípravná a realizační fáze, účastníci výstavby, veřejnoprávní projednání stavby, hlavní předpisy
  2. Stavební zákon, územní a stavební řízení, dokumentace ke stavebnímu řízení, postupy, lhůty a její náležitosti dle prováděcí vyhlášky
  3. Činnosti výrobního procesu, převzetí staveniště, převzetí prací, stavební deník, přejímací řízení, kolaudační řízení
  4. Zařízení staveniště, koncepce staveništního provozu, objekty zařízení staveniště, mimostaveništní a vnitrostaveništní doprava, inženýrské sítě, určení ploch skládek, ploch pro uživatele zařízení staveniště
  5. Časové plánování, modely, výstupy, časové a finanční harmonogramy, průběžné čerpání finančních prostředků, dílčí fakturace, síťové grafy – základní modely, pravidla
  6. Výběrová řízení, specifika stavební výroby, smluvní vztahy
  7. Základy daňové soustavy a daně ve stavebnictví. Způsoby financování stavebních zakázek. Základy rozpočtování staveb

Učební cíle

Cílem studia je seznámit studenty s průběhem realizace investičního záměru, s úkoly všech účastníků výstavby s důrazem na činnosti a úkoly dodavatele stavby. Student také získá základní povědomí o metodikách plánování a řízení realizace stavebního díla.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Bude kontrolována účast na cvičeních, v průběhu semestru budou kontrolovány vypracované zadané úkoly a dokumentace.

Základní literatura

HARRIS, Frank; McCAFFER, Ronald; EDUM-FOTWE, Francis. Modern construction management. Wiley-Blackwell, 2013. ISBN: 978-0470672174. (EN)
HALPIN, Daniel W.; LUCKO, Gunnar; SENIOR, Bolivar A. Construction management. NJ: Wiley, 2017. ISBN: 978-1-119-25680-9. (EN)
HANNA, Nessim; DODGE H. Robert. Pricing: Policies and Procedures. Macmillan International Higher Education, 2017. ISBN: 9781349134472. (EN)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BX_A+U bakalářský

    obor ARCH , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program NE_A+U magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinný
  • Program NX_A+U magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení na počítači

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning