Detail předmětu

Ekologická analýza výstavby

FAST-DH64Ak. rok: 2021/2022

Charakteristika klimatických, biotopických a geologických faktorů vnějšího prostředí staveb, aerodynamika a hydrodynamika budov. Ekologické využívání energie a surovinových zdrojů (recyklovaných odpadů, odpadních hmot a surovin) pro optimální fyzikálně chemické a biologické vlastnosti stavebních materiálů a konstrukcí. Principy tvorby ekologických domů (využívání obnovitelných zdrojů energie, vyzžívání místních materiálových zdrojů, zařízení a architektonicko-konstrukční úpravy vedoucí k úsporám energie, využívání odpadní a dešťové vody, zelené střechy, automatizované řízení režimu vytápění, větrání a provozu technického zařízení a vybavení budov). Příklady optimalizace materiálových a energetických toků v průběhu životnosti stavby.

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Celková odborná znalost pozemního stavitelství.

Osnovy výuky

1.-3. vnější prostředí staveb - klimatické, biotopické a geologické faktory,
4.-6. návrh a provádění staveb s vazbou na ekologické využívání energií a surovinových zdrojů, vždy s vazbou na nejnovější poznatky a trendy v oblasti ekologie.
7.-13. užívání stavby a její dopad na vnější i vnitřní prostředí, optimalizace materiálových a energetických toků v průběhu životnosti stavby.

Učební cíle

Podrobné seznámení se se všemi aspekty problematiky ekologie staveb, a to ze tří základních hledisek:
- vnější prostředí staveb
- návrh a provedení staveb (objektů)
- užívání stavby a dopad na vnější i vnitřní prostředí.
Znalosti je nutno aplikovat dle možností tématu v disertační práci a při její obhajobě.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.-3. vnější prostředí staveb - klimatické, biotopické a geologické faktory, 4.-6. návrh a provádění staveb s vazbou na ekologické využívání energií a surovinových zdrojů, vždy s vazbou na nejnovější poznatky a trendy v oblasti ekologie. 7.-13. užívání stavby a její dopad na vnější i vnitřní prostředí, optimalizace materiálových a energetických toků v průběhu životnosti stavby.