Detail předmětu

Stavební stroje

FAST-5W0Ak. rok: 2021/2022

Vybrané statě ze strojírenství. Vybrané statě z elektrotechniky. Stroje a zařízení pro zemní práce. Stroje pro dopravu a montáž. Stroje a zařízení na betonářské a zednické práce. Stroje na inženýrské práce. Stroje a zařízení na povrchovou úpravu. Dokončovací stroje. Údržba strojů a zařízení. Komplexní péče o stavební stroje a zařízení. Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci se stroji.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Prerekvizity

Základní znalosti Základů strojnictví, Mechaniky zemin, Technologie stavebních procesů, Bezpečnost práce ve stavebnictví

Osnovy výuky

Úvod do předmětu. Výkonnost mechanizace stavebních procesů. Nákladovost stavebních strojů.Vliv mechanizace na produktivitu. Energetická náročnost.
Pohonné jednotky stavebních strojů. Spalovací motory. Motory zážehové. Motory vznětové. Motory speciální. Hlavní části stavebních strojů. Podvozky. Spojky. Převodovky. Řízení stavebních strojů.
Energetické stroje ve stavebnictví. Motory pneumatické. Motory hydraulické. Čerpadla. Kompresory. Ventilátory. Elektrocentrály. Tlakové nádoby. Teplovzdušné agregáty.
Provádění zemních prací a konstrukcí se zemin a hornin. Rozdělení hornin. Technologické vlastnosti hornin. Pracovní postup při těžbě rypadly. Práce s dozery. Práce se skrejpry. Práce s rozrývači. Práce s grejdry. Způsoby dopravy výkopků při zemních pracích. Ukládání zeminy
Doprava sypkých materiálů. Zhutňování. Skalní práce. Podstata vrtání. Druhy vrtacích prací. Vrtací kladiva. Vrtací soupravy.
Úprava kameniva a stavebních materiálů. Drcení. Mletí. Třídění. Praní. Granulování.
Výroba betonových směsí. Ukládání frakcí v štěrkovém a cementovém
hospodářství. Dávkování a podávání frakcí. Přepravníky a zásobníky cementu.
Doprava a ukládání betonové směsi. Čerpání betonové směsi. Zhutňování betonové směsi. Vibrační technika. Výroba betonářských výztuží. Spojování. Svařování.
Stavba a opravy komunikací. Stabilizace podloží. Míchací stroje. Frézovací stroje. Obalovací stroje. Diagnostika kvality těles. Únosnost. Povinnost. Drsnost.
Způsoby zakládání staveb. Vrtací soupravy. Beranidla. Vytahovače. Soupravy pro velkoprůměrové piloty. Podzemní technologie. Protlačování. Ražení štol a tunelů.
Montážní procesy. Výšková doprava. Věžová a jeřábová doprava. Pásová doprava. Vysokozdvižná doprava. Doprava kusového a sypkého materiálu.
Mechanizace demoličních prací. Sanace budov a střech. Recyklace materiálů.
Komplexní péče o stavební stroje. Automatizace. Robotizace. Optoelektronika v řízení stavebních strojů. Vliv mechanizace na životní prostředí.

Učební cíle

Seznámit studenty s teorií rozpojování hornin.Volba nasazení zemních strojů. Konstrukční skupiny stavebních strojů. Stroje pro inženýrské práce. Zakládání staveb. Stroje pro stabilizaci zemních a stavebních konstrukcí.Manipulační technika.Zdvihací prostředky. Zařízení pro výrobu stavebních materiálů.Energetické stroje. Recyklační soupravy. Vibrační technika. Řízení a ovládání stavebních strojů. Strojní sestavy. Ergonomie a životní prostředí stavebních strojů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Hosnedl, S., Krátký, J.: Příručka strojního inženýra-obecné strojní části I.. Computer Press, Brno 1999
Hosnedl, S., Krátký, J.: Příručka strojního inženýra-obecné strojní části II.. Computer Press, Brno 1999
Leinveber, J.: Strojnické tabulky. SCIENTIA, Praha 1998
Lízal P. a kol: Technologie stavebních procesů. Hrubá spodní stavba. VUT Brno 2003
Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno 2004
Vaněk A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academie Praha 2003

Doporučená literatura

Drastík, F.: Technické kreslení podle mezinárodních norem. Montanex, spol. s.r.o., Ostrava 1994

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor