Detail předmětu

Netradiční hry

CESA-TV-NETRHAk. rok: 2018/2019

Netradiční a aplikované hry jsou takové sportovní hry, se kterými se běžně studenti nesetkávají. Jsou to mnohdy hry nové a pochází z celého světa. Studenti si ve výuce vyzkouší tyto hry, dovednosti i herní kombinace budou modifikovány a přizpůsobovány výukové skupině s důrazem na rozvoj koordinačních schopností a zábavnosti výuky. Studenti si vyzkouší mnoho pomůcek i nových pohybových dovedností potřebných k herním činnostem u jednotlivých her.

Skladba výukové lekce:
• zahřátí formou netradiční hry,
• dynamické protažení,
• hlavní motiv: netradiční nebo aplikovaná pohybová hra,
• protažení formou statického strečinku.

Výuka bude probíhat ve víceúčelové sportovní hale PPV a podle počasí také na venkovním hřišti. Pořadí her ve výuce v jednotlivých semestrech se může změnit dle počtu přítomných studentů ve výuce v návaznosti na pravidla jednotlivých netradičních her. Studenti mohou i sami představit ve výuce novou netradiční hru, kterou sami hrají nebo znají.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Realizace studentů ve zvolené sportovní specializaci, seznámení se s netradičními a aplikovanými hrami, rozvoj koordinačních schopností, kondice a získání herních dovedností umožňující tyto hry a jejich modifikace hrát.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová i individuální výuka.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

V každém semestru se studenti naučí jiné netradiční hry.

Zimní semestr

1-2 Kin-ball,
3-4 Interkross
5-6 Ufo-ball
7-8 Fistball a modifikace volejbalu
9-10 Ringet
6 Goalball, boccia
7 Freesebe Ultimate
8 modifikace fotbalu
9 modifikace vybíjené
10-11 brenball
11- hra dle volby studentů
12 Turnaj
13 zápočet

Letní semestr
1-2 ringo, indiaka, Kinball
3 volejbal v sedě a modifikace volejbalu
4 softball a brenball 2
5 modifikace házené a vybíjené
6 showdawn a carling
7 modifikace basketbalu
8 modifikace fotbalu
9 modifikace florbalu, vybíjené
10 modifikace rugby
11 hra dle volby studentů
12 Turnaj
13 zápočet

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s netradičními sportovními hrami, které jsou ojedinělé, specifické a zajímavé buď svými pravidly, pomůckami nebo způsobem provedení. Studenti si budou moci vyzkoušet i aplikované pohybové aktivity, které byly primárně vytvořeny pro jedince se zdravotním omezením (goalball aj.). Prostřednictvím netradičních her budou studenti kompenzovat jednostranné sedavé zaměstnání.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady je na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové vzdělávací akce).

Základní literatura

Táborský, F. (2004). Sportovní hry. Sporty známé i neznámé. Praha: Grada. (CS)
Peričková, L., Bátorová, M. (2015) Aplikované netradiční hry pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami. VUTIUM (CS)
Kolář, P. a kol. (2003) Sportovní hry ze světa. 1. vyd. Praha: ČASPV (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor