Detail předmětu

Kin-ball

CESA-TV-KINBAk. rok: 2018/2019

Kin-ball je nový netradiční sport, v němž proti sobě hrají 3 týmy současně. Kin-ball mohou hrát týmy mužů, žen, ale i smíšené týmy. Hraje se speciálním maxi míčem Omnikin. Tento sport vznikl v Kanadě koncem osmdesátých let minulého století, a již se v něm koná Mistrovství světa.
Tato hra vyžaduje spolupráci všech členů týmu a jejím principem je fair-play. Nezáleží na tělesných propozicích hráčů, protože v týmu se uplatní jak hráči, kteří by mohli hrát košíkovou, tak i hráči menší postavy. Kin-ball je především založen na spolupráci všech hráčů v týmu. Kin-ball je zároveň vynikající přípravou pro ostatní sporty, protože každý člen týmu je v pohybu nejméně 72% herního času, což je daleko nejvíc ze všech kolektivních her.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, seznámení se netradičními a aplikovanými hrami a získání herních dovedností umožňující hrát tyto hry a jejich modifikace.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

• Skupinová i individuální výuka
• Možnosti zúčastnit se Kin-ball turnaje

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)


Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Výuka probíhá ve sportovní hale VUT v Brně Pod Palackého vrchem. V rámci semestru je 13 lekcí, délka lekce je 60 minut. Není rozdíl v obsahu výuky v ZS a LS. Studenti, kteří již absolvovali jeden semestr Kin-ballu, se budou učit pokročilejší herní dovednosti, situace a kombinace.
Skladba výukové lekce:
• Zahřátí formou rozběhání, nebo netradičních her
• Protažení
• Nácvik herních dovedností, hra
• Závěrečné vyklusání a protažení

Osnova výuky:
1 BOZP, obsah výuky, zápočtové požadavky.
Základní herní dovednosti (pohyb s míčem, chycení apod.)
2-4 Odpal míče obouruč, příjem míče, nošení míče ve dvojicích i jednotlivec, individuální obranná pozice, hra
5-7 Příjem míče, zvládnutí kontroly nad míčem (jednotlivec i ve dvojicích), pokročilejší technika odpalu jednoruč, skluzy, hra
8-10 Herní situace a kombinace, taktika, hra
11 Opakování herních dovedností a činností, hra
12 Turnaj; zápočet.

Učební cíle

Cílem předmětu se seznámit studenty s novým netradičním sportem, rozvoj herních a motorických dovedností a osvojení si pravidel Kin-ballu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady je na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové vzdělávací akce).

Základní literatura

Táborský, F. (2004). Sportovní hry. Sporty známé i neznámé. Praha: Grada. (CS)
LeBlanc, N. (2014). Kin-ballový trénink. Jipast a.s. (CS)
Pravidla dostupná na: http://kin-ball.cz/platna-pravidla-kin-ballu (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor