Detail předmětu

International Finance

FP-FifPAAk. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na následující oblasti: vymezení předmětu mezinárodních financí, platební bilance, mezinárodní měnový systém, systémy devizových kurzů, Evropská měnová unie, mezinárodní finanční instituce, volba platební podmínky v mezinárodním obchodě, platební a platebně zajišťovací nástroje v mezinárodním obchodě, financování multinacionálních společností, finanční nástroje podpory exportu, přímé zahraniční investice, portfoliové investice, kapitálové plánování v multinacionálních společnostech, daně a obchodní strategie multinacionálních společností, protiobchody, projektové financování, současné problémy v oblasti mezinárodních financí.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
- aktivní účast na cvičeních, zapojování se do diskuse;
- vypracování a prezentace seminární práce v předem stanoveném termínu. Hodnocení seminární práce vstupuje do celkového hodnocení vahou 30 %.

Požadavky ke zkoušce: znalost probrané látky a její praktické aplikace. Forma zkoušky kombinovaná – písemný test a v případě potřeby ústní dozkoušení. Informace ke zkoušce budou zveřejněny v aktualitách předmětu s adekvátním předstihem. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Učební cíle

Předmět seznámí studenty s vývojem a trendy v oblasti mezinárodního finančního systému s důrazem na příčiny vedoucí k vnější nerovnováze ekonomiky a její vlivu na podniky. Cílem předmětu je představit prostředí pro mezinárodní investování, jako i možnosti zabezpečení zdrojů financování pro jednotlivé druhy investic, principy hodnocení investic, dále představit druhy platebních a platebně zajišťovacích nástrojů využívaných v přeshraničních platbách, jako i rizika spojená s platbami a investováním v mezinárodním prostředí. Student /studentka absolvováním předmětu bude schopen/schopna:
- komplexně zhodnotit současný stav a posoudit předpokládané trendy vývoje v rámci mezinárodního finančního systému, aplikovat znalosti teorií devizového kurzu a identifikovat rizika ovlivňující konkrétní druh podnikání,
- zhodnotit jednotlivé formy zahraničních investic a stanovit optimální způsob financování,
- navrhnout a zhodnotit možné způsoby financování přeshraničních ekonomických vztahů a stanovit vhodných platebních a platebně zajišťovacích nástrojů.

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

KRUGMAN, P. R., OBSTFELD, M. and M. MELITZ. International finance: Theory and policy. 10th ed. Pearson Education, 2014. ISBN 978-0133826678. (EN)
VAN DEN BERG, H. International finance and open-economy macroeconomics: Theory, history, and policy. 2nd ed. Singapore: World Scientific Publishing, 2015. ISBN 978-9814730242. (EN)
JACQUE, L. L. International corporate finance. New Jersey: John Wiley & Sons, 2014. ISBN 978-1118781869. (EN)

Doporučená literatura

BALDWIN, R. – WYPLOSZ, CH. The economics of European integration. 4th ed. McGraw-Hill Education - Europe, 2012. ISBN 978-0077131722.
ČERNOHLÁVKOVÁ, E., A. SATO a J. TAUŠER. Finanční strategie v mezinárodním podnikání. Praha: ASPI, 2007. ISBN 978-80-7357-321-8
MADURA, Jeff. International financial management. 13th ed. Cengage South Western, 2017. ISBN 9781337099738. (EN)
JÍLEK, J. Finance v globální ekonomice I: Peníze a platební styk. Praha: Grada, 2013. Finanční trhy a instituce. ISBN 978-80-247-3893-2.
EITEMAN, D. K., STONEHILL, A. I. and M. H. MOFFETT. Multinational business finance. 14th ed. Essex: Pearson Education, 2015. ISBN 978-0133879872. (EN)
MANDEL, M. a J. DURČÁKOVÁ. Mezinárodní finance a devizový trh. Praha: Management Press, 2016. ISBN 978-807-2612-871. (CS)
SHAPIRO, A. C. Multinational financial management. 9th ed., international student version. Hoboken: Wiley, 2010. ISBN 9780470450352.
JÍLEK, J. Finance v globální ekonomice II: Měnová a kurzová politika. Praha: Grada, 2013. Finanční trhy a instituce. ISBN 978-80-247-4516-9.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR-UFRP-A magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1) Úvod do mezinárodních financí, platební bilance
2) Historie a vývoj mezinárodního měnového systému
3) Systémy devizových kurzů
4) Evropská měnová unie
5) Mezinárodní měnové a finanční instituce
6) Úvod do managementu multinacionálních korporací
7) Financování multinacionálních korporací I.
8) Financování multinacionálních korporací II.
9) Zahraniční investice - firemní strategie a analýza zahraničních investic, přímé zahraniční investice, portfoliové investice
10) Kapitálové plánování v multinacionální korporaci
11) Daně a strategie multinacionálních korporací
12) Protiobchody, projektové financování, mezinárodní mobilita kapitálu
13) Současné problémy mezinárodního obchodu: řízená diskuze o vybraných aktuálních tématech

Konzultace v kombinovaném studiu

16 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1) Úvod do mezinárodních financí, platební bilance
2) Historie a vývoj mezinárodního měnového systému
3) Systémy devizových kurzů
4) Evropská měnová unie
5) Mezinárodní měnové a finanční instituce
6) Úvod do managementu multinacionálních korporací
7) Financování multinacionálních korporací I.
8) Financování multinacionálních korporací II.
9) Zahraniční investice - firemní strategie a analýza zahraničních investic, přímé zahraniční investice, portfoliové investice
10) Kapitálové plánování v multinacionální korporaci
11) Daně a strategie multinacionálních korporací
12) Protiobchody, projektové financování, mezinárodní mobilita kapitálu

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1) Platební bilance České republiky - analýza
2) Kontrolní otázky, přehled statistik (cena zlata, SDR), prezentace seminárních prací, diskuze
3) Kontrolní otázky, kurzové systémy podle Mezinárodního měnového fondu (aktuální statistiky), prezentace seminárních prací, diskuze
4) Kontrolní otázky, současné dění v rámci EMU - diskuze, Česká republika a naplňování konvergenčních kritérií, prezentace seminárních prací
5) Přednáška Benu Bernanke - vybrané časti o monetárnej politike FEDu, diskuze, diskuze na téma Může finanční podpora více pomáhat? (Can aid work better? - vliv finanční podpory v rozvojových zemích), prezentace seminárních prací
6) Prezentace seminárních prací
7) Prezentace seminárních prací
8) Prezentace seminárních prací
9) Příklad na počítání: volatilita, korelace v rámci portfolia; prezentace seminárních prací
10) Příklad na počítání: kapitálové plánování (čistá současná hodnota v různých verzích projektu); prezentace seminárních prací
11) Prezentace seminárních prací
12) Příklady projektového financování a protiobchodů, prezentace seminárních prací
13) Současné problémy v mezinárodním obchodu: řízená diskuze na vybrané aktuální problémy