Detail publikace

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

HÝSKOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. MOKÁŇOVÁ, R. VÍTOVÁ, E.

Originální název

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

Český název

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

Typ

abstrakt

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty. Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.

Český abstrakt

Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty. Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.

Klíčová slova

bez černý, senzoricky aktivní látky, SPME, GC

Vydáno

26.05.2010

Nakladatel

ČSCH

Místo

Pardubice

ISSN

0009-2770

Periodikum

Chemické listy

Stát

CZ

Strany od

574

Strany do

574

Strany počet

1

Dokumenty

BibTex


@misc{BUT61114,
  author="Eva {Hýsková} and Jana {Zemanová} and Radka {Divišová} and Eva {Vítová}",
  title="Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).",
  annote="Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let.
Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty.
Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.",
  address="ČSCH",
  booktitle="Chemické listy",
  chapter="61114",
  institution="ČSCH",
  year="2010",
  month="may",
  pages="574--574",
  publisher="ČSCH",
  type="abstract"
}