Detail publikace

Analýza nástrojů územního plánování venkovských oblastí na národní úrovni v České republice, Německu a Rakousku

PETR, L.

Originální název

Analýza nástrojů územního plánování venkovských oblastí na národní úrovni v České republice, Německu a Rakousku

Anglický název

Analysis or Rural Spatial Planning Tools at the National Level in the Czech republic, Germany and Austria

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Článek se zabývá výzkumem celostátních nástrojů územního plánování venkovských oblastí. Přes snahu o plánování a regulaci využití území se současné venkovské oblasti v České republice stále potýkají s problémy vyplývajícími z nezvládnuté suburbanizace, nevyváženého rozvoje nebo nezajištěné infrastruktury a nejsou tak připraveny na aktuální výzvy územního rozvoje. Tyto problémy venkovských oblastí jsou patrné především ve srovnání se zahraničními příklady. Článek porovnává současné nástroje územního plánování na národní úrovni v České republice, Německu a Rakousku. Na národní úrovni jsou vytvářeny strategické rámce, koncepce, priority a zásady, které poskytují ústřední reference pro formulaci nástrojů územního plánování nižší úrovně. Podrobná analýza celostátních nástrojů územního plánování v Německu a Rakousku, jejich slovní popis a srovnání s Českou republikou poskytuje základní přehled o strategické části územního plánování venkovských oblastí v těchto zemích.

Anglický abstrakt

The paper deals with research on national rural spatial planning tools. Despite efforts to plan and regulate land use, contemporary rural areas in the Czech Republic still face problems resulting from unmanaged suburbanization, unbalanced development or unsecured infrastructure and are thus not prepared for current spatial development challenges. These problems in rural areas are particularly evident in comparison with foreign examples. The paper compares the current spatial planning tools at the national level in the Czech Republic, Germany and Austria. Strategic frameworks, concepts, priorities and principles are developed at the national level, which provide central references for the formulation of lower-level spatial planning tools. A detailed analysis of the national spatial planning tools in Germany and Austria, their verbal description and comparison with the Czech Republic provides a basic overview of the strategic part of rural spatial planning in these countries.

Klíčová slova

územní plánování, venkovské oblasti, politika a strategie územního rozvoje, střední Evropa

Klíčová slova v angličtině

spatial planning, rural areas, spatial development policy and strategy, central Europe

Autoři

PETR, L.

Vydáno

30. 6. 2023

Nakladatel

České vysoké učení technické v Praze, Masarykův ústav vyšších studií

Místo

Praha

ISSN

1805-3246

Periodikum

Regionální rozvoj mezi teorií a praxí

Číslo

2

Stát

Česká republika

Strany od

4

Strany do

14

Strany počet

11

URL

BibTex

@article{BUT182991,
  author="Lukáš {Petr}",
  title="Analýza nástrojů územního plánování venkovských oblastí na národní úrovni v České republice, Německu a Rakousku",
  journal="Regionální rozvoj mezi teorií a praxí",
  year="2023",
  number="2",
  pages="4--14",
  issn="1805-3246",
  url="http://www.regionalnirozvoj.eu/202302/analyza-nastroju-uzemniho-planovani-venkovskych-oblasti-na-narodni-urovni-v-ceske-republice"
}