Detail publikace

Reflektují existující skutkové podstaty trestního práva hmotného dostatečně současnou realitu v oblasti kyberkriminality?

SMEJKAL, V., PORADA, V.

Originální název

Reflektují existující skutkové podstaty trestního práva hmotného dostatečně současnou realitu v oblasti kyberkriminality?

Anglický název

Reflektují existující skutkové podstaty trestního práva hmotného dostatečně současnou realitu v oblasti kyberkriminality?

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Úkolem, který je nepochybně spjat s hodnotovým směrováním trestního práva, je požadavek, aby byly stále monitorovány procesy, které se odehrávají ve společnosti, kyberprostor nevyjímaje, a bylo zvažováno, zda jednání, které se jeví jako čin, jež by mohl být nebezpečný pro společnost, dosahuje takové intenzity a jeho dopady jsou tak velké, že nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu, či zda lze proti němu bojovat osvětou, výukou, vzděláváním a jinými opatřeními v sociální rovině. Příspěvek srovnává a hodnotí aktuální znění vybraných ustanovení trestních zákoníků ČR a SR, které nějakým způsobem souvisí s trestnou činností v kyberprostoru. V závěru upozorňuje, že i když se aktuální změny nejeví potřebné, další technologický vývoj ve společnosti, který lze s pravděpodobností rovnou jistotě propojit s informačními technologiemi, může vyžadovat změny spíše ve výkladových ustanoveních obecné části trestních zákoníků než v konkrétních skutkových podstatách.

Anglický abstrakt

A task that is undoubtedly linked to the value orientation of criminal law is the requirement to constantly monitor the processes that take place in society, not including cyberspace, and to consider whether the conduct that appears to be an act that could be dangerous to society is of such intensity and its impact is so great that it is not sufficient to impose liability under another legal provision, or whether it can be combated through education, training, education and other social measures. The paper compares and evaluates the current wording of selected provisions of the Czech and Slovak Criminal Codes that are in some way related to criminal activity in cyberspace. It concludes by pointing out that even if the current changes do not seem necessary, further technological developments in society, which can be linked with equal certainty to information technology, may require changes in the interpretative provisions of the general part of the criminal codes rather than in the specific facts.

Klíčová slova

Trestní právo hmotné, Trestní zákoník, Skutkové podstaty, Kybernetická kriminalita.

Klíčová slova v angličtině

Substantive criminal law, Criminal Code, Criminal offences, Cybercrime

Autoři

SMEJKAL, V., PORADA, V.

Vydáno

19. 12. 2022

Nakladatel

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Právnická fakulta

Místo

Košice

ISBN

978-80-574-0168-1

Kniha

V. KOŠICKÉ DNI TRESTNÉHO PRÁVA Privatizácia trestného práva – ako ďalej?

Číslo edice

1

Strany od

11

Strany do

42

Strany počet

32

URL

BibTex

@inproceedings{BUT180811,
  author="Vladimír {Smejkal}",
  title="Reflektují existující skutkové podstaty trestního práva hmotného dostatečně současnou realitu v oblasti kyberkriminality?",
  booktitle="V. KOŠICKÉ DNI TRESTNÉHO PRÁVA Privatizácia trestného práva – ako ďalej?",
  year="2022",
  number="1",
  pages="11--42",
  publisher="Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Právnická fakulta",
  address="Košice",
  isbn="978-80-574-0168-1",
  url="https://unibook.upjs.sk/img/cms/2022/pravf/hodnotove-smerovanie-trestneho-prava.pdf"
}