Detail publikace

Covid-19 a jeho vliv na trh práce a digitalizaci

KARAS, A.

Originální název

Covid-19 a jeho vliv na trh práce a digitalizaci

Anglický název

Covid-19 a jeho vliv na trh práce a digitalizaci

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Účel článku: Účelem článku je provést rešerši literatury a zjistit aktuální stav a budoucí vývoj v oblasti trhu práce, digitalizace v kontextu dopadů pandemie covid19. Metodika / metody: Hlavní metodou výzkumu je systematický a kritický přehled literatury. Vědecký cíl: Hlavním vědeckým cílem je zkoumat interakci mezi trhem práce a digitalizace, jak jsou tyto pojmy propojeny a jaké změny digitalizace přinesla do digitalizace a trh práce a jaký je potenciální budoucí vývoj. Zjištění: Nejpozitivnější účinek pandemie vnímá autor z hlediska rychlejšího technologický pokrok v oblasti digitalizace a schopnost některých společností přizpůsobit se situaci a najít řešení, jak zůstat na trhu. Závěry: Pandemie významně ovlivnila fungování jednotlivých subjektů, společností a trhu práce obecně. Na trhu práce došlo k několika změnám, a to nejen číselných hodnot, ale také v povaze činnosti jednotlivých společností a jejich zaměstnanců. Digitalizace slaví významný technologický pokrok, který se odrazil ve fungování lidí životy.

Anglický abstrakt

Purpose of the article: The purpose of the article is to conduct a literature search, to find out the current state and future development in the field of the labor market, digitization in the context of the impact of the covid19 pandemic. Methodology / methods: The main method of research is systematic and critical review of literature. Scientific aim: The main scientific goal is to examine the interaction between the labor market and digitization, how these concepts are interlinked and what changes digitization has brought to digitization and the labor market and what are potential future developments. Findings: The most positive effect of the pandemic is perceived by the author in terms of faster technological progress in the field of digitalization and the ability of some companies to adapt to the situation and find solutions to stay in the market. Conclusions: The pandemic significantly affected the functioning of individual entities, companies and the labor market in general. There have been several changes in the labor market, not only in numerical values, but also in the nature of the activities of individual companies and their employees. Digitization is celebrating significant technological progress, which has been reflected in the functioning of people's lives.

Klíčová slova

Průmysl 4.0, digitalizace, trh práce, digitální gramotnost, nezaměstnanost, covid19

Klíčová slova v angličtině

Industry 4.0, digitalization, labor market, digital literacy, unemployment, covid19

Autoři

KARAS, A.

Vydáno

11. 12. 2020

ISBN

978-80-214-5933

Strany od

102

Strany do

110

Strany počet

8

URL

BibTex

@inproceedings{BUT169181,
  author="Andrea {Karas}",
  title="Covid-19 a jeho vliv na trh práce a digitalizaci",
  year="2020",
  pages="102--110",
  isbn="978-80-214-5933",
  url="https://www.konference.fbm.vutbr.cz/workshop/useruploads/files/sbornik/sbornik_workshopu_2020.pdf?fbclid=IwAR2EaH5L3doZHAcEwhbgiRO0NwBScmaId6i6KU2lO9SZB3kZcOE3S7wSSnM"
}