Detail publikace

AUTODYN - Záznamová jednotka pro dynamickou penetraci

LEITER, A. ŠTEFAŇÁK, J. RELICH, V.

Originální název

AUTODYN - Záznamová jednotka pro dynamickou penetraci

Anglický název

AUTODYN - Datalogger for dynamic penetration test

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Příspěvek podává informace o současném stavu vývoje zařízení pro automatický záznam dynamické penetrační zkoušky. Dynamická penetrace je rozšířená zkouška, při jejím průběhu je do zeminy údery beranidla zaráženo soutyčí opatřené hrotem a obsluha zaznamenává (obvykle písemně) potřebný počet úderů beranidla a vykazované plášťové tření soutyčí. Písemný záznam dat je pracný, náročný na soustředění a poskytuje velký prostor pro lidskou chybu. Vyvíjená záznamová jednotka má výrazně usnadnit činnost obsluhy automatickým záznamem počtů rázů a doplňkově záznamem hodnoty plášťového tření. V rámci vývoje byly dosud testovány dvě modifikace technologického prototypu mechanické části jednotky a připravována je druhá varianta shrnující poznatky z dosud provedených zkoušek. Ta je specializovaná pro součinnost s penetrační soupravou Borros, která je v ČR stále značně rozšířená. Současně s vývojem mechanické části jednotky pokračuje vývoj elektronické části, která má zajišťovat zaznamenání a uchování odečtených údajů. Důležitým uplatněným hlediskem je i mechanická i funkční robustnost jako předpoklad spolehlivosti celého zařízení.

Anglický abstrakt

The paper informs about the current state of development of dynamic cone penetration test data recorder. Dynamic cone penetration is wide used testing procedure. The test principle is to drive a rod with a cone tip on its end into a soil by a ram. During the test an operator records the number of ram strokes and data of side friction. A written record is labor-intensive and provides room for human error. Recording unit which is currently under development should greatly facilitate the operator work by automatic data recording. In the development two modifications of technological prototype of the mechanic part were tested so far. A second version summarizing the current test findings is prepared. It is specialized to operate with Borros penetration kit, which is widespread in the Czech Republic. The electronic part development continues simultaneously with the mechanical unit development. An important aspect is the mechanical and functional robustness as a precondition of entire unit reliability.

Klíčová slova

Penetrační zkouška, zázanmové zařízení, dopravní stavby

Klíčová slova v angličtině

Penetration probing, datalogger, traffic structures

Autoři

LEITER, A.; ŠTEFAŇÁK, J.; RELICH, V.

Vydáno

5. 6. 2017

Nakladatel

Vydala Slovenská technická univerzita v Bratislave vo Vydavateľstve SPEKTRUM

Místo

Bratislava, Slovenská republika

ISBN

978-80-227-4697-7

Kniha

Zborník príspevkov 13. Slovenskej geotechnickej konferencie AKTUÁLNE GEOTECHNICKÉ RIEŠENIA A ICH VERIFIKÁCIA

Strany od

201

Strany do

207

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT145787,
  author="Augustin {Leiter} and Jan {Štefaňák} and David {Relich}",
  title="AUTODYN - Záznamová jednotka pro dynamickou penetraci",
  booktitle="Zborník príspevkov 13. Slovenskej geotechnickej konferencie AKTUÁLNE GEOTECHNICKÉ RIEŠENIA A ICH VERIFIKÁCIA",
  year="2017",
  pages="201--207",
  publisher="Vydala Slovenská technická univerzita v Bratislave vo Vydavateľstve SPEKTRUM",
  address="Bratislava, Slovenská republika",
  isbn="978-80-227-4697-7"
}