Detail publikace

Problém oceňovací aneb stanovení výše škody nebo ušlého zisku při neoprávněném užívání autorských děl

SMEJKAL, V. MOLNÁROVÁ, A.

Originální název

Problém oceňovací aneb stanovení výše škody nebo ušlého zisku při neoprávněném užívání autorských děl

Anglický název

The problem of valuation or determination of the amount of loss or lost profits in the unauthorized use of works of art

Typ

kapitola v knize

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Jednou z klíčových otázek pro účely trestního stíhání, ale i občanskoprávního sporu v souvislosti s porušením autorských práv, je oceňování pro postup podle ust. § 40 odst. 4 autorského zákona, případně pro účely trestního řízení. Jde tedy o stanovení výše ušlého zisku autorovi, do jehož práva bylo neoprávněně zasaženo, případně stanovení výše způsobené škody. Autoři se v příspěvku zabývají metodami pro stanovení odměny, která by byla obvyklá za získání licence v době neoprávněného nakládání s dílem. V další části příspěvku je popsána aplikace metod pro stanovení ušlého zisku, resp. ceny za poskytnutí licence pro tři druhy nejčastěji neoprávněně šířených děl – audiovizuálních děl, počítačového programu a databáze.

Anglický abstrakt

One of the key questions for the purpose of prosecution, and for civil disputes in cases connected with copyright infringement, is a valuation for an approach according to the provisions 40 of section 4 of the Copyright Act, eventually for the use of criminal procedure. It is therefore about to define the amount of the loss of profit for the author, to whose rights were illegally affected, hereafter about to define the amount of caused damage. The authors discuss the methods for determining rewards in the article, which would be usual for obtaining a license at the time of unauthorized work loading. In the next part of the article is described, how to apply the methods for determining loss of profit, respectively the costs for providing licence for 3 types of mostly distributed works, which are unauthorized audio-visual works, software and database.

Klíčová slova

Autorský zákon, trestní zákon, porušení autorských práv, licenční odměna, šíření audiovizuálních děl, neoprávněné užívání počítačového programu a databáze.

Klíčová slova v angličtině

Copyright law, criminal law, copyright infringement, royalty, distribution of audio-visual works, unauthorized use of a computer program and database

Autoři

SMEJKAL, V.; MOLNÁROVÁ, A.

Vydáno

22. 11. 2017

Nakladatel

Iuridicum Olomoucense o.p.s.

Místo

Olomouc

ISBN

978-80-88266-00-6

Kniha

Otázky a výzvy v právu duševního vlastnictví v roce 2017

Číslo edice

1

Strany od

184

Strany do

206

Strany počet

12

BibTex

@inbook{BUT141790,
  author="Vladimír {Smejkal} and Anikó {Molnárová}",
  title="Problém oceňovací aneb stanovení výše škody nebo ušlého zisku při neoprávněném užívání autorských děl",
  booktitle="Otázky a výzvy v právu duševního vlastnictví v roce 2017",
  year="2017",
  publisher="Iuridicum Olomoucense o.p.s.",
  address="Olomouc",
  edition="1",
  pages="184--206",
  isbn="978-80-88266-00-6"
}