Detail produktu

Přední díl upínacího systému horolezecké mačky

SEDLÁK, J. SAMOHÝL, L.

Typ produktu

funkční vzorek

Abstrakt

Přes více než stoletý vývoj moderní horolezecké mačky neexistoval u prvních modelů lepší upínací systém než kožené řemínky, které se při navlhnutí povolovaly a mačka sklouzávala z boty. První modely desetihrotých maček s horizontálními hroty, vynález dvanáctihrotých maček z chrom-molybdenové oceli, maček s vertikálními hroty pro lezení extrémních ledopádů se technologický vývoj dopracoval po mačky plně nastavitelné, co se týče počtu hrotů, typu upínání a velikosti pro maximální uživatelský komfort. Předmětem zájmu byl návrh a výroba prototypu předního dílu upínacího systému horolezecké mačky (speciální plastový prototypový díl pro dva modely stoupacích želez) za pomoci moderních výrobních technologií. V rámci dané činnosti byl proveden návrh a konstrukce nového prototypového dílu s využitím parametrické aplikace SolidWorks. Pro výrobu prototypu předního dílu mačky (master model) byla využita aditivní metoda Fused Deposition Modeling – 3D tiskárna uPrint. Master model byl následně povrchově upraven (tmelen, broušen) a použit pro výrobu silikonové formy, která sloužila pro odlití určitého počtu dílů z komerčně dostupných materiálů.

Klíčová slova

Horolezecká mačka, CAD, Rapid Prototyping, Fused Deposition Modeling, master model, silikonová forma, polyuretanový eleastomer, vakuový licí system MK mini.

Datum vzniku

8. 10. 2014

Umístění

Ústav strojírenské technologie, odbor technologie obrábění. Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, Technická 2896/2, 616 69 Brno

Možnosti využití

Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

Licenční poplatek

Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek