Detail předmětu

Food Analysis II

FCH-MAO_ACP2Ak. rok: 2008/2009

Aktuální otázky současné analýzy potravin zahrnují: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně toxinů a hormonálních přípravků. Výskyt nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce. Geneticky modifikované potraviny. Autenticita a falšování potravin, používané metody a evropská legislativa. Ozařování potravin. Bioterorismus, globální bezpečnost potravin a výhled do budoucna.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Absolvent kurzu získá širší přehled o problémech spojených s produkcí potravin. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin I. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami.

Osnovy výuky

1. Klasifikace, autenticita, falsifikace, kontaminace. 2.Ovoce, mléko, med, obiloviny, maso, ryby, káva, oleje a jejich výrobky. 3.Geneticky modifikované potraviny. 4. Ozařování potravin, Evropská legislativa. 5. Paraziti. 6.Patogenní bakterie. 7.Viry. 8.Toxiny. 9.Bio-terorismus. 10.Hmotnostní spektrometrie . 11. Imunometody. 12. 1D, 2D elektroforéza. 13.Molekulární diagnostika,
čipy, sondy, senzory.

Učební cíle

Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin vzhledem na aktuální otázky současné analýzy potravin, které zahrnují: bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně hormonů a toxinů, výskytu nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce, geneticky modifikované potraviny, autenticitu a falšování potravin, používané metody a evropskou legislativu, ozařování potravin, bioterorismus, globální bezpečnost potravin a výhled do budoucna.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Lees M.: Food authenticity and tracebility. CRC Press, Woodhead Pub., New York 2003. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHCHT_INT bakalářský

    obor BPCO_CHTOZP , 1. ročník, letní semestr, volitelný
    obor BPCO_CHM , 1. ročník, letní semestr, volitelný
    obor BPCO_SCH , 1. ročník, letní semestr, volitelný
    obor BPCO_TCH , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program DPCP_CHM_INT doktorský

    obor DPCO_CHM , 2. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program IRA magisterský

    obor IRA , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program NPCP_CHM_INT magisterský navazující

    obor NPCO_CHM , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor