Detail projektu

Výzkum a vývoj pokročilého energetického managementu HW a SW na bázi umělé inteligence pro lepší penetraci OZE v rámci dynamických cen elektřiny

Období řešení: 01.09.2021 — 31.12.2022

Zdroje financování

Evropská unie - OP PIK - Aplikace

- plně financující

O projektu

Projekt se zaměřuje na výzkum a vývoj inovativní řídicí struktury, díky které bude možné rozvinout již pokročilé funkce řídící jednotky na vyšší energetické celky a pomoci tak zvýšit využitelnost obnovitelných zdrojů v energetickém mixu pomocí řízení velkého množství spotřebičů a zdrojů v odběrném místě, neboť v sobě ukrývají velkou flexibilitu řízeného výkonu pro stabilizace soustavy.

Popis anglicky
The aim of the project is to develop, through industrial research and experimental development, a suitable control structure, thanks to which it will be possible to develop the already advanced functions of the control unit to higher energy units and thus help to increase the penetration of renewable sources in the energy mix through the control of a large number of appliances and sources at the point of consumption, because they contain great flexibility of controlled power for system stabilization. At the same time, to supplement the current deterministic control algorithms with elements of prediction and machine learning to optimize the operation of the entire system. In the future, this functionality can be used for community energy sharing and, in general, for the aggregation of a larger number of energy systems within a defined area or territorial unit.

Klíčová slova anglicky
control structure, renewable sources, electricity

Označení

CZ.01.1.02/0.0/0.0/21_374/0027235

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Baxant Petr, doc. Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Ptáček Michal, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Vrána Michal, Ing. - spoluřešitel

Útvary

Ústav elektroenergetiky
- příjemce (01.09.2021 - 31.12.2022)

Výsledky

KLUSÁČEK, J.; MORÁVEK, J.; VRÁNA, M.; VOJTEK, M.; MASTNÝ, P.; DRÁPELA, J.; KLOUD, J.; KŘIŠŤAN, R. Regulátory přetoků energie do distribuční sítě v instalacích prosumerů: vývoj komerčních zařízení s ohledem na kvalitu elektrické energie. 25. konference ČK CIRED. 1. Tábor: EGC České Budějovice, 2022. ISBN: 978-80-908793-0-0.
Detail

KLUSÁČEK, J.; VRÁNA, M.; VOJTEK, M.; PTÁČEK, M.; BAXANT, P.; PAAR, M.; KOVAL, F.; BÁTORA, B.: TestBench; SW pro ovládání provozu simulátorů komplexních energetických systémů v laboratorních podmínkách. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav elektroenergetiky, místnost SA7.08, Technická 12, Brno, PSČ 616 00. URL: https://www.ueen.fekt.vut.cz/sw-pro-ovladani-provozu-simulatoru-komplexnich-energetickych-systemu-v-laboratornich-podminkach. (software)
Detail