Project detail

Recyklace odpadních brusných kalů jejich využitím pro výrobu pokročilé keramiky

Duration: 01.04.2023 — 31.12.2025

Funding resources

Technologická agentura ČR - 6. veřejná soutěž Program na podporu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v oblasti životního prostředí – Prostředí pro život

- whole funder (2023-05-10 - 2025-12-31)

On the project

Při výrobě tvarově přesných produktů z pokročilých keramických materiálů vznikají brusné kaly, což jsou směsi brusiva, broušeného materiálu, maziv a jiných organických aditiv. Následná likvidace tohoto odpadu je nejen nákladná, ale nese s sbou i značnou ekologickou zátěž (spalování, přeprava, ukládání odpadu na skládkách, atd.). Hlavním cílem tohoto pojektu je vyvinutí technologie recyklace tohoto odpadu a jeho přeměna na surovinu použitelnou pro výrobu nových produktů z pokročilých keramických materiálů. Tato technologie by umožnila nejen minimalizovat náklady spojené s jeho likvidací, ale také významně snížit ekologickou zátěž pro životní prostředí (uhlíkovou stopu), a to nejen vyhnutím se spalování brusných kalů, ale také opětovným využitím brusiva (jehož výroba je energeticky náročná).

Keywords
upcyklace, brusné kaly, keramika, zpracování odpadů

Mark

SS06020061

Default language

Czech

People responsible

Roleček Jakub, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Salamon David, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kachlík Martin, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Advanced Multifunctional Ceramics
- (2022-09-12 - not assigned)

Results

KACHLÍK, M.; ROLEČEK, J.; PAREDES SÁNCHEZ, C.: REC_2023_68c; Technologicky upravený recyklát ve formě prášku. CEITEC VUT. (funkční vzorek)
Detail