Project detail

Národní centrum pro energetiku II

Duration: 01.01.2023 — 31.12.2028

Funding resources

Technologická agentura ČR - 2. veřejná soutěž: Program Národní centra kompetence

- whole funder (2022-03-23 - 2028-12-31)

On the project

Cílem projektu je vytvoření komplexní strategie pro moderní, nízkouhlíkovou a udržitelnou energetiku prostřednictvím VaV metod, materiálů a technologií, včetně analýzy soc.-ekonom. dopadu implementace nových vědeckých poznatků s navazujícími doporučeními na legislativní opatření v souladu se strategickými dokumenty na národní a mezinárodní úrovni (The European Green Deal, Fit for 55) pro naplnění závazků ČR snížit emise skleníkových plynů, zajistit uhlíkovou neutralitu do roku 2050 a současně zajistit energetickou a surovinovou nezávislost ČR. Tento ambiciózní cíl bude realizován ve spolupráci předních výzkumných organizací a inovačních lídrů v oboru moderní energetiky s využitím sdílení unikátního laboratorního zázemí a know-how odborných týmů prostřednictvím řešení společných projektů.

Description in English
The aim of the project is to create a comprehensive strategy for advanced, low-carbon and sustainable energy through R&D methods, materials and technologies, including an analysis of socio-economic impact of new scientific knowledge implementation with follow-up recommendations for legislative measures in accordance with strategic documents at national and international level (The European Green Deal, Fit for 55) to meet the Czech Republic's commitments to reduce greenhouse gas emissions, ensure carbon neutrality by 2050, and energy and raw material independence of the Czech Republic. The goal will be implemented via cooperation of leading research organisations and innovation leaders, while sharing unique laboratory facilities and know-how of expert teams through joint projects.

Keywords
energetika; elektroenergetika; elektrizační soustava; alternativní zdroje energie; udržitelná energie; European Green Deal; uhlíková neutralita

Mark

TN02000025

Default language

Czech

People responsible

Ptáček Michal, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Toman Petr, prof. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units