Project detail

Autonomní řízení a regulace FV výroben v podmínkách VN

Duration: 01.09.2020 — 23.12.2020

Funding resources

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- whole funder (2020-08-20 - 2020-12-17)

On the project

Analýza možností autonomní regulace Q(U)/P(U) u fotovoltaických elektráren připojených do distribuční sítě ECD na hladině VN, a vlivu této regulace na VN síť. Specifikace technického rozměru studie je rozdělena na následující části: - Specifika VN sítí, Charakteristika zatěžování VN, Provozování sítí VN/koordinace napětí, Specifika zdrojů připojovaných do VN, Provozování zdrojů ve VN. Rozhodující faktory pro způsob/mód a nastavení řízení zdrojů ve VN. Autonomní vs. dispečerské řízení. Srovnání s podmínkami a požadavky na autonomní řízení zdrojů v NN pro podporu napětí a frekvence. - Požadavky na výrobní moduly připojované do VN (FVE) dle EN 50549-2 (výrobkový standard), požadavky dle RfG, lokalizace v aktuální a připravované PPDS příloha 4. - Specifikace variant autonomního řízení výrobních modulů (FVE) pro VN. Koordinace s dispečerským řízením. Souvislost s fakturačním měřením s pohledu především Q (účiníku). - Vyšetření prvotních variant řízení a nastavení zdrojů s pomocí modelu typického VN jednoduchého radiálního vývodu. Zaměřeno na napěťové a výkonové poměry. - Doporučení pro požadavky na nastavení autonomního řízení zdrojů připojovaných do VN v koordinaci s provozem, řízením a měřením ve VN. - Aktualizace vlastností střídačů z hlediska relevantních vlastností a se zaměřením na jednotky určené pro výrobní zařízení s připojením do VN.

Description in English
Analysis of the possibilities of autonomous Q(U)/P(U) control for photovoltaic power plants connected to the ECD distribution network at the HV level, and the impact of this control on the HV network. The specification of the technical dimension of the study is divided into the following sections: - Specifics of the HV networks, Characteristics of the HV loads, Operation of the HV networks/voltage coordination, Specifics of the resources connected to the HV networks, Operation of the resources in the HV networks. Determining factors for the method/mode and settings of the control of the resources in the HV networks. Autonomous vs. dispatchable control. Comparison with conditions and requirements for autonomous control of resources in LV for voltage and frequency support. - Requirements for generation modules connected to HV (PV) according to EN 50549-2 (product standard), requirements according to RfG, localisation in current and forthcoming PPDS Annex 4. ...and more.

Keywords
výrobny, FV výrobny, provoz distribuční soustavy VN, autonomní řízení, koordinace napětí a výkonů

Key words in English
generating plants, PV generating plants, operation of HV distribution system, autonomous control, voltage and power coordination

Mark

SR182057091

Default language

Czech

People responsible

Dvořáček Jiří, Ing. - fellow researcher
Klusáček Jan, Ing. - fellow researcher
Morávek Jan, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Paar Martin, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Topolánek David, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vojtek Martin, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vyčítal Václav, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Drápela Jiří, prof. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Department of Electrical Power Engineering
- (2021-01-13 - not assigned)
division-EEN-CVVOZE
- (2020-09-01 - 2020-12-23)

Results

DRÁPELA, J.; TOPOLÁNEK, D.; MORÁVEK, J.; VOJTEK, M.; PAAR, M.; KLUSÁČEK, J.; DVOŘÁČEK, J.; VYČÍTAL, V. Autonomní řízení a regulace FV výroben v podmínkách VN. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2020. s. 1-124.
Detail