Publication detail

Autonomní řízení a regulace FV výroben v podmínkách VN

DRÁPELA, J. TOPOLÁNEK, D. MORÁVEK, J. VOJTEK, M. PAAR, M. KLUSÁČEK, J. DVOŘÁČEK, J. VYČÍTAL, V.

Original Title

Autonomní řízení a regulace FV výroben v podmínkách VN

English Title

Autonomous control and regulation of PV plants in HV distribution systems

Type

summary research report - contract. research

Language

Czech

Original Abstract

Analýza možností autonomní regulace Q(U)/P(U) u fotovoltaických elektráren připojených do distribuční sítě ECD na hladině VN, a vlivu této regulace na VN síť. Specifikace technického rozměru studie je rozdělena na následující části: - Specifika VN sítí, Charakteristika zatěžování VN, Provozování sítí VN/koordinace napětí, Specifika zdrojů připojovaných do VN, Provozování zdrojů ve VN. Rozhodující faktory pro způsob/mód a nastavení řízení zdrojů ve VN. Autonomní vs. dispečerské řízení. Srovnání s podmínkami a požadavky na autonomní řízení zdrojů v NN pro podporu napětí a frekvence. - Požadavky na výrobní moduly připojované do VN (FVE) dle EN 50549-2 (výrobkový standard), požadavky dle RfG, lokalizace v aktuální a připravované PPDS příloha 4. - Specifikace variant autonomního řízení výrobních modulů (FVE) pro VN. Koordinace s dispečerským řízením. Souvislost s fakturačním měřením s pohledu především Q (účiníku). - Vyšetření prvotních variant řízení a nastavení zdrojů s pomocí modelu typického VN jednoduchého radiálního vývodu. Zaměřeno na napěťové a výkonové poměry. - Doporučení pro požadavky na nastavení autonomního řízení zdrojů připojovaných do VN v koordinaci s provozem, řízením a měřením ve VN. - Aktualizace vlastností střídačů z hlediska relevantních vlastností a se zaměřením na jednotky určené pro výrobní zařízení s připojením do VN.

English abstract

Analysis of the possibilities of autonomous Q (U) / P (U) regulation for photovoltaic power plants connected to the ECD distribution network at the HV level, and the influence of this regulation on the HV network. The specification of the technical dimension of the study is divided into the following parts: - Specifics of MV networks, Characteristics of MV loading, Operation of MV networks / voltage coordination, Specifics of sources connected to MV, Operation of sources in MV. Decisive factors for the method / mode and settings of resource management in HV. Autonomous vs. dispatch control. Comparison with conditions and requirements for autonomous control of LV sources for voltage and frequency support. - Requirements for production modules connected to HV (FVE) according to EN 50549-2 (product standard), requirements according to RfG, localization in the current and prepared PPDS Annex 4. - Specification of variants of autonomous control of production modules (PV) for HV. Coordination with dispatching management. Relationship with invoicing measurement from the point of view of Q (power factor). - Examination of the initial variants of control and setting of sources with the help of a model of a typical HV simple radial outlet. Focused on voltage and power ratios. - Recommendations for requirements for setting up autonomous control of sources connected to HV in coordination with operation, control and measurement in MV. - Updating the properties of inverters in terms of relevant properties and focusing on units designed for production equipment with connection to MV.

Keywords

výrobny, FV výrobny, provod distribuční soustavy, autonomní řízení, koordinace napětí a výkonů

Key words in English

power generating plants, PV plants, distribution system operation, autonomous control, voltage and power coordination

Authors

DRÁPELA, J.; TOPOLÁNEK, D.; MORÁVEK, J.; VOJTEK, M.; PAAR, M.; KLUSÁČEK, J.; DVOŘÁČEK, J.; VYČÍTAL, V.

Released

23. 12. 2020

Publisher

Vysoké učení technické v Brně

Location

Brno

Pages from

1

Pages to

124

Pages count

124

BibTex

@misc{BUT167735,
  author="Jiří {Drápela} and David {Topolánek} and Jan {Morávek} and Martin {Vojtek} and Martin {Paar} and Jan {Klusáček} and Jiří {Dvořáček} and Václav {Vyčítal}",
  title="Autonomní řízení a regulace FV výroben v podmínkách VN",
  year="2020",
  pages="1--124",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně",
  address="Brno",
  note="summary research report - contract. research"
}