Project detail

Specifické postupy v procesu navrhování objektů generované propojením tématu taktického urbanismu a origamické architektury

Duration: 25.04.2014 — 31.12.2014

Funding resources

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR - Rozvojové programy MŠMT

- whole funder (2014-04-25 - 2014-12-31)

On the project

Projekt přináší zejména ověření teoretických odborných znalostí získaných výzkumnou činností doktorandů na konkrétní realizaci funkčního objektu a jeho ověření v reálném prostředí. Dalším stupněm využití výsledků projektu je jejich rozšíření v rámci akademické obce FA formou publikace procesu vývoje, tvorby a využití prototypu objektu. Projekt přispívá k inovaci předmětů PSA a KOV vyučovaných na fakultě zkoumáním možností přepisu papírových origami modelů do tuhého, v designu a architektuře použitelného, materialu ve dvou rovinách. První je metodologie návrhu s důrazem na sled úkonů vedoucích ke geometrickému popsání navrhovaného předmětu. Druhou rovinou je způsob realizace návrhu - technologický postup výroby. Detailní zapis našeho postupu pomůže ve formě studijních materiálů studentům zorientovat se na novém poli origamické architektury. Projekt příspívá k inovaci předmětu URS, který tematicky rozšiřuje o problematiku taktického urbanismu. Tento, dosud v našich podmínkách systematicky nereflektovaný, přístup k řešení urbanistických otázek umožňuje v krátkodobém horizontu přímo ovlivňovat kvalitu prostředí i sociální atmosféru ve městě. Je tak vhodným doplňkem tradičního strategického urbanistického plánování. Základní principy taktických urbanistických nástrojů aplikované v realizaci a využití konkrétního objektu pomohou studentům přiblížit reálný přínos taktického urbanismu.

Description in English
The project brings particular verification of theoretical expertise gained during candidate's research activities realizing specific functional object and its validation in real environment . The next stage of the project is to use the results of their distribution within the academic community through publications describing the process of development, production and use of a prototype object.

Keywords
takticný urbanismus, origami, městské mobiliář

Key words in English
tactical urbanism, origami, street furniture

Project presentation

Mark

IRP 6/2014

Default language

Czech

People responsible

Novák Jakub, Ing. arch. - fellow researcher
Stříteský Pavel, Ing. arch. - principal person responsible

Units

Department of Theory
- (2014-04-25 - 2014-12-31)

Results

STŘÍTESKÝ, P.; NOVÁK, J.; PALACKÝ, J. urbanistický kit / přisvoj si město. urbanistický kit / přisvoj si město urban kit / (re)claim the city. Brno: Vysoké učení technické v Brně - Fakulta architektury, 2015. s. 1-62. ISBN: 978-80-214-5084-4.
Detail

PALACKÝ, J.;NOVÁK, J.;: Skládané struktury. Galerie MINI, Fakulta architektury VUT v Brně, Poříčí 273/5, Brno (08.12.2014)
Detail

Link