Master's Thesis

Determination of selected alternative sweeteners in diabetics foodstuff

Author of thesis: Ing. Zdeňka Houdková

Acad. year: 2006/2007

Supervisor: RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.

Reviewer: Ing. Jana Zemanová, Ph.D.

Abstract:

Theoretical part of this diploma thesis contains summary of basic information about artificial sweeteners - neohesperidin dihydrochalcone and acesulfame K. There are their physical, chemical and sensory propertis, preparation, metabolism, health safety and application in food industry. The literary part gives some information about analytical methods used for determination of this sweeteners. Is here some information about hard candies, which are chosen as smple material. Solid phase extraction metod used for izolation and concentration samples before analysis is here descriebed.
The practical part includes determination of sweeteners suggested and verificated by model experiments and the determination of both sweeteners in hard candies. The analysis are performed by Capillary Zone Electrophoresis.

Keywords:

neohesperidin dihydrochalcone, acesulfame K, capillary electrophoresis, SPE, isomalt, sweets for diabetics

Date of defence

12.06.2007

Result of the defence

Defended (thesis was successfully defended)

znamkaAznamka

Grading

A

Process of defence

1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.

Language of thesis

Czech

Faculty

Department

Study programme

Chemistry and Technology of Foodstuffs (MPCP_CHTP)

Field of study

Food Science and Biotechnology (MPCO_CHTP)

Supervisor’s report
RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.

U diplomantky oceňuji pracovitost, pečlivost a svědomitost, s jakou po celou dobu přistupovala k řešení zadané diplomové práce. Odpovědný přístup, pracovní nasazení, kvalita i kvantita získaných dat jsou podladem, na základě něhož honotím práci Zdeňky Houdkové známkou výborně.
Evaluation criteria Grade
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A

Grade proposed by supervisor: A

Reviewer’s report
Ing. Jana Zemanová, Ph.D.

Předložená diplomová práce je velmi pečlivá jak po obsahové, tak po formální stránce. Vyskytuje se zde sice menší počet překlepů, ten však v žádném případě nenarušuje celkově velmi dobrý dojem z díla. Oceňuji zejména velmi pěkně zpracovanou metodickou část. Citováno je celkem 41 literárních zdrojů, z nichž převážná většina jsou původní práce, psané v angličtině.
Z připomínek bych uvedla pouze chybějící jednotky u molárních hmotností sladidel (str. 13 a 22), občas se vyskytující výraz "pufr" (str. 5, 28, 29), jednotka ppm (str. 14 - není SI) a také, že tab. 21, uvedená v závěru, je totožná s tab. 20 - postačil by zde tedy odkaz.
Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm A - výborně.
Evaluation criteria Grade
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Topics for thesis defence:
  1. 1. Vysvětlete význam pojmu sladivost. (str. 11, tab. 1)
  2. 2. Co je myšleno tvrzením, že sladidla musí být "metabolizována normálně"? (str. 12)
  3. 3. Jak si vysvětlujete, že po 16 týdnech skladování acesulfamu K při pH 3,5 zůstává zachováno 98 %, zatímco po dalších 14 týdnech je to více - 99 %? (str. 24, tab. 5)
  4. 4. Vysvětlete princip účinku iontopárového činidla hexadecyltrimethylamonium bromidu.

Grade proposed by reviewer: A

Responsibility: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová