Bachelor's Thesis

Elemental analysis of the different gooseberries varieties

Final Thesis 5.77 MB

Author of thesis: Ing. Barbora Nývltová

Acad. year: 2014/2015

Supervisor: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.

Reviewer: Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D.

Abstract:

This bachelor thesis describes and explores the elemental analysis of several new varieties of red and green gooseberries. The theoretical part deals with the history, taxonomy, cultivation and biological characteristics of gooseberry. The next part of the thesis is focus on the summary of nutritional parameters of the analyzed elements and it also describes the methods which characterize the analysis in the food use. The experimental part deals with the preparation of the sample, its subsequent decomposition by using wet way and of the actual analysis using the technique ICP-OES. The sample was provided by “Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích, s.r.o.”. The results of analyzed elements (Cu, Fe, Mg, Mn, P, Zn, Ca, K, Na) in the various varieties of gooseberry were further evaluated using statistical methods. These results were then compared with the available databases. The most promising in terms of the content of individual elements proved to be a variety of red gooseberry Rolonda and Jocheline, a variety of green gooseberry Invicta and Mucurines.

Keywords:

gooseberry, fruit, elemental analysis, ICP-OES

Date of defence

17.06.2015

Result of the defence

Defended (thesis was successfully defended)

znamkaAznamka

Grading

A

Process of defence

1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Srovnání angrešt - rybíz ? Je vyšší počet prvků v plodech pozitivní ? doc. Španová: Vliv půdy a klimatických podmínek ?

Language of thesis

Czech

Faculty

Department

Study programme

Chemistry and Technology of Foodstuffs (BPCP_CHTP)

Field of study

Biotechnology (BPCO_BT)

Composition of Committee

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda)
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda)
doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen)
doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)

Supervisor’s report
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.

Barbora Linartová zcela splnila definované cíle práce které souvisely s projektem QI111A141 (MZe) Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů. Teoretickou i praktickou část svojí bakalářské práce studentka včas zpracovala. V laboratoři pracovala samostatně bez větších problémů. Naměřené výsledky dokázala dobře zpracovat a interpretovat. Pravidelně využívala konzultací s vedoucím bakalářské práce. Práci Barbory Linartové doporučuji k obhajobě se známkou "A", tj. výborně.
Evaluation criteria Grade
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A

Grade proposed by supervisor: A

Reviewer’s report
Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D.

Předložená bakalářská práce se zabývá  aplikací prvkové analýzy pro základní charakteristiku několika odrůd angreštů. V teoretické části jsou podrobně popsány všechny aspekty zkoumané problematiky, jen v kapitole 2.2 o chemickém složení angreštů bych ocenil větší množství literárních zdrojů. Číselné citace v textu, pokud je čerpáno z více zdrojů, se v hranaté závorce standardně neoddělují středníkem, ale čárkou. Formát referencí bohužel neodpovídá stanovené normě.

Experimentální část má správné a logické členění.  Fotografie vzorků dávají jasnou představu o tom, jak ovoce před samotnou mineralizací vypadalo. Metodika rozkladu je vhodně zvolena pro účely prvkové analýzy, což se pozitivně projevilo celkové chybě měření. Rozdíly mezi jednotlivými odrůdami byly vyhodnoceny Tukeyho testem, což je pro tento druh vícenásobného porovnávání dobrá volba. Diskuse je na dobré úrovni. Statisticky významné rozdíly mezi odrůdami byly zjištěny u všech stanovovaných prvků. Příčiny vzniku těchto rozdílů by však mohly být podrobněji popsány. Výsledky analýz byly dále srovnány s jinými studiemi na toto téma a také s ostatními druhy ovoce.

Závěry práce jsou dostatečně jasně popsány. Až na několik formálních chyb Barbora Linartová prokázala, že umí pracovat s literaturou a využívat pokročilejší statistiku. V práci není větší množství typografických a gramatických chyb. Potěšitelné je také detail, že práce byla vytištěna oboustranně - studentka tak šetří naše lesy. Z výše uvedeného vyplívá hodnocení A a doporučení k obhajobě.
Evaluation criteria Grade
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Topics for thesis defence:
  1. Proč jste využívala u ICP-OES vyššího průtoku stínícího plynu pro stanovení Ca, K a Na?
  2. Může mít teplota vzorku vliv na účinnost zmlžování?

Grade proposed by reviewer: A

Responsibility: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová