Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Bachelor's Thesis
Author of thesis: Ing. Petra Kubisová
Acad. year: 2018/2019
Supervisor: Ing. Petra Skoumalová, Ph.D.
Reviewer: Ing. Lenka Fialová, Ph.D.
This bachelor thesis is focused on choosing the non-traditional sources of proteins, their characterization and subsequently its potential applications in diet of sportsmen. The theoretical part is focused on specification of importance of proteins in nutrition, description of different available protein supplements for sportsmen and essential characterization of chosen samples. The practical part of this bachelor thesis is focused on analysis of proteins, sacharides and lipids in samples. Nutritional components were analysed by different methods such as spectrophotometric methods, electrophoresis, gas chromatography etc.
Proteins, sport nutrition, dietary supplement, nutrition components
Date of defence
19.06.2019
Result of the defence
Defended (thesis was successfully defended)
Grading
B
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Při stanovení aminokyselin neuvádíte využití standardů, jak jste je identifikovala? Můžete popsat, jak jste připravovala vzorky pro PAGE-SDS. Co je myšleno tradičními zdroji proteinů u sportovců?doc. Diviš: Za jakým účelem jste současně se spektrofotometrickým stanovením proteinů využívala i metodu stanovení dusíku dle Kjaldahla? Byly vzorky před touto analýzou nějak upravovány?doc. Brázda: Myslíte si, že vaše vzorky obsahovaly i nukleové kyseliny? Ve kterém vzorku byste jich očekávala nejvíce?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Language of thesis
Slovak
Faculty
Fakulta chemická
Department
Institute of Food Science and Biotechnology
Study programme
Chemistry and Technology of Foodstuffs (BPCP_CHTP)
Field of study
Biotechnology (BPCO_BT)
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) prof. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Supervisor’s reportIng. Petra Skoumalová, Ph.D.
Grade proposed by supervisor: B
Reviewer’s reportIng. Lenka Fialová, Ph.D.
Grade proposed by reviewer: B
Responsibility: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová