Bachelor's Thesis

Non-traditional sources of proteins and their potential applications

Final Thesis 559.89 kB

Author of thesis: Ing. Petra Kubisová

Acad. year: 2018/2019

Supervisor: Ing. Petra Skoumalová, Ph.D.

Reviewer: Ing. Lenka Fialová, Ph.D.

Abstract:

This bachelor thesis is focused on choosing the non-traditional sources of proteins, their characterization and subsequently its potential applications in diet of sportsmen.
The theoretical part is focused on specification of importance of proteins in nutrition, description of different available protein supplements for sportsmen and essential characterization of chosen samples.
The practical part of this bachelor thesis is focused on analysis of proteins, sacharides and lipids in samples. Nutritional components were analysed by different methods such as spectrophotometric methods, electrophoresis, gas chromatography etc.

Keywords:

Proteins, sport nutrition, dietary supplement, nutrition components

Date of defence

19.06.2019

Result of the defence

Defended (thesis was successfully defended)

znamkaBznamka

Grading

B

Process of defence

1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Při stanovení aminokyselin neuvádíte využití standardů, jak jste je identifikovala? Můžete popsat, jak jste připravovala vzorky pro PAGE-SDS. Co je myšleno tradičními zdroji proteinů u sportovců?doc. Diviš: Za jakým účelem jste současně se spektrofotometrickým stanovením proteinů využívala i metodu stanovení dusíku dle Kjaldahla? Byly vzorky před touto analýzou nějak upravovány?doc. Brázda: Myslíte si, že vaše vzorky obsahovaly i nukleové kyseliny? Ve kterém vzorku byste jich očekávala nejvíce?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.

Language of thesis

Slovak

Faculty

Department

Study programme

Chemistry and Technology of Foodstuffs (BPCP_CHTP)

Field of study

Biotechnology (BPCO_BT)

Composition of Committee

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda)
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda)
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen)
doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
prof. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)

Supervisor’s report
Ing. Petra Skoumalová, Ph.D.

Ve své bakalářské práci se studentka Petra Kubisová věnovala charakterizaci netradičních zdrojů proteinů a možnostem jejich aplikace. Cílem práce byl popis netradičních zdrojů proteinů a návrh jejich vhodných aplikací především ve formě sportovních doplňků stravy. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila.
Při řešení experimentální části práce pracovala studentka velmi samostatně. K práci přistupoval aktivně a se zájmem o danou problematiku. Prokázala také velmi dobrou laboratorní zručnost, když zvládla celou řadu využívaných technik. Postup práce průběžně konzultovala a dosažené výsledky dokázala přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat.
Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "velmi dobře" (B).
Evaluation criteria Grade
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B

Grade proposed by supervisor: B

Reviewer’s report
Ing. Lenka Fialová, Ph.D.

Předložená bakalářská práce je zaměřena na výběr netradičních zdrojů proteinů, jejich charakterizaci a návrh jejich využití ve sportovní výživě. Teoretická část této práce se zabývá vlastnostmi proteinů a jejich významem ve výživě, a složením i vlastnostmi jak tradičních zdrojů proteinů užívaných ve sportovní výživě, tak i vybraných netradičních zdrojů proteinů. Tato část práce je logicky uspořádána a jsou zde dodržena typografická pravidla pro psaní závěrečných prací.
Experimentální část práce je zaměřena na stanovení a charakterizaci proteinů, polysacharidů a lipidů v netradičních zdrojích proteinů popsaných v teoretické části, a při jejím řešení byly využity titrační, spektrofotometrické, chromatografické a elektromigrační analytické metody. Na základě výsledků experimentální práce byly zvoleny zdroje proteinů nejvhodnější pro sportovní výživu, a bylo navrženo několik podob, ve kterých by tyto zdroje proteinů mohly být přijatelné pro spotřebitele. Požadavky zadání byly tím pádem splněny.
K práci mám tyto připomínky: V teoretické části práce chybí kapitola zabývající se principy metod využitých v experimentální části. Protože jsou v experimentální části práce kromě proteinů stanovovány i sacharidy a lipidy, bylo by vhodné v teoretické části alespoň stručně zmínit jejich strukturu a vlastnosti. Některé podkapitoly práce jsou podloženy pouze jedním literárním zdrojem, v případě některých kapitol (např. kapitoly 2.2.1 a 2.2.4.) je tímto zdrojem webová stránka e-shopu. V kapitole 2.1.1 je nesprávně uvedeno, že lidský genom obsahuje stovky tisíc proteinů. V experimentální části by bylo vhodnější uvést složení pufrů a standardů před, nikoliv za, postup stanovení, pro které jsou použity. Seznam chemikálií není kompletní (chybí např. všechny chemikálie pro SDS-PAGE). U několika metod také nejsou uvedeny důležité parametry a experimenty tedy nelze podle uvedených postupů zopakovat.
Evaluation criteria Grade
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Topics for thesis defence:
  1. V kapitole 2.1.1 uvádíte, že proteiny jsou v určitých metabolických situacích využívány jako zdroj energie. Popište alespoň jednu takovouto situaci.
  2. Vysvětlete, proč je při spektrofotometrických stanoveních nutné některé vzorky ředit.
  3. Stručně vysvětlete princip stanovení celkového dusíku podle Kjeldahla.

Grade proposed by reviewer: B

Responsibility: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová