Course detail
Economics and Business Management
FSI-5EMAcad. year: 2019/2020
The subject covers the knowledge need in the mechanical production area. It provides the basic economic elements and helps to understand basic economic production relationships. The subject is focused on the fundamental information in the business economy area ( e.g. company profit, demand, costs, calculations, production capacity, budgeting basics etc ). It includes also network analysis principles, market power, multi-criteria decision making and strategic planning.
Language of instruction
Number of ECTS credits
Mode of study
Guarantor
Learning outcomes of the course unit
Prerequisites
Co-requisites
Planned learning activities and teaching methods
Assesment methods and criteria linked to learning outcomes
100% attendance to practice
Exam:
Test includes 15 test questions (max. 15 points).
Calculation part includes 3 examples (max. 15 points).
Rating:
27 points or more - A;
:26-23 points - B;
22-19 points - C;
18-17 points - D;
16 points - E
Course curriculum
Work placements
Aims
Specification of controlled education, way of implementation and compensation for absences
Recommended optional programme components
Prerequisites and corequisites
Basic literature
HARRISON, D.K., PETTY, D.J. Systems for Planning and Control in Manufacturing. Oxford : Butterworth, Heinemann, 2002. 295. ISBN: 0-7506-4977-1. (EN)
KOTLER, Philip a Kevin Lane KELLER. Marketing management. [4. vyd.]. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4150-5. (CS)
MAIMON, O., KHMELNITSKY, E., KOGAN, K. Optimal flow control in manufacturing systems (Production Planning and Scheduling). The Netherlands : Kluwer Academic Publisher, 1998. 346. ISBN: 0-7923-5106-1. (EN)
PINEDO, Michael L. Planning and Scheduling in Manufacturing and Services. New York, USA : Springer, 2005. 506. ISBN: 0-387-22198-0. (EN)
Recommended reading
Classification of course in study plans
Type of course unit
Exercise
Teacher / Lecturer
Syllabus
2. Trh, výpočty a porovnání trhu, tržní postavení produktu.
3. HVP, Ziskovost.
4. Náklady, nástroje řízení nákladů, BZ.
5. Poptávkové funkce.
6. Náklady na jakost.
7. Kalkulační vzorce.
8. Výrobní kapacita.
9. Podnikové bilance.
10. Hodinová nákladová sazba, výpočty výrobních kapacit.
11. CPM – síťová analýza.
12. Statická a dynamická finanční analýza.
13. Diskuze se studenty na téma management.
Lecture
Teacher / Lecturer
Syllabus
2. Význam procesního řízení a řízení prostřednictvím činností; trh; tržní hodnocení produktu Matice BCG, Matice GE.
3. Výsledek činnosti podniku – HVP; tržby, náklady; zisk; provozní nákladová páka.
4. Výrobní faktory; typologie nákladů; nákladové funkce; nástroje řízení nákladů; bod zvratu.
5. Poptávkové funkce, tržní rovnováha. Operativní výkonnost podniku. Rentabilita vlastního kapitál (ROE), rentabilita aktiv (ROA), rentabilita tržeb (ROS), rentabilita investovaného kapitálu (ROCE)
6. Ekonomické aspekty jakosti; náklady na kvalitu.
7. Kalkulace výroby; metody kalkulace; postup řešení jednotlivých metod a jejich praktické užití.
8. Výrobní kapacita, výkonnost výrobních zařízení, účinnost výrobního řízení, využitelný časový fond.
9. Finanční plánování, základní podnikové bilance, rozvaha, výkaz zisku a ztrát, CF.
10. Čas a riziko ve finančním řízení, kvantifikace rizika ve finančním řízení a investování, časová hodnota peněz, hodinová nákladová sazba.
11. Plánování v podniku, podnik. cíle, síť. analýza CPM a její uplatnění v plánování.
12. Statická a dynamická finanční analýza.
13. Manažerské řízení výroby, management zdrojů, manažerské funkce, leadership, řízení lidských zdrojů.
E-learning texts
01_BCG_GE.pptx 1.58 MB
02_vyrobni_cinnost_naklady_podniku.pptx 1.4 MB
03_HVP_zisk_bod_zvratu.pptx 0.99 MB
04_poptávková funkce.pptx 1.36 MB
05_tržby_náklady_zisk_přiklad.pptx 0.71 MB
06_kalkulace_01.pptx 0.7 MB
08_naklady_kvalita.pptx 0.74 MB
09_vyrobni_kapacita.pptx 0.77 MB
10_HRS.pptx 0.54 MB
11_vykazy.pptx 1.22 MB
12_management.pptx 0.95 MB
13_Síťová analýza.ppt 1.78 MB
13_CPM_PERT_02.pptx 0.57 MB