Course detail

E-commerce and Information Technology

FP-BEITEAcad. year: 2017/2018

Seznámit studenty s možnostmi elektronické komunikace uvnitř firmy i navenek. Utvoření představy o vývoji IS, jejich druzích, způsobech pořízení a možnostech použití. Nastínění současných možností elektronické prezentace firmy, propojení s marketingovou strategií. Uvědomění si propojení informační strategie firmy s podnikatelským konceptem. Studenti budou seznámeni se základy problematiky bezpečnosti spojených s elektronickou komunikací ve firmě a prakticky si vyzkouší jednoduché metody pro posouzení stavu IS v malé firmě.

Language of instruction

English

Number of ECTS credits

4

Mode of study

Not applicable.

Learning outcomes of the course unit

Student bude mít základní povědomí o možnostech elektronické komunikace a obchodování. Bude znát nástroje, které lze využít pro rychlé posouzení úrovně IS v malých firmách. Bude si vědom základních bezpečnostních rizik, které sebou rozvoj elektronické komunikace a obchodování přináší. Bude vnímat informační strategii jako nedílnou součást podnikatelského konceptu.

Prerequisites

Not applicable.

Co-requisites

Not applicable.

Planned learning activities and teaching methods

Přednáška kombinující teorii a ilustrativní řešené příklady. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách.

Assesment methods and criteria linked to learning outcomes

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek :
1. Odevzdání a prezentace semestrálního projektu s hodnocením alespoň "dostatečně" (E).
2. Aktivní účast na cvičeních a přednáškách

Course curriculum

1 - 2 týden Informační systémy ve firmě (Vývoj IS, druhy IS, způsoby pořízení IS, možnosti využití IS, informační strategie firmy)
3 - 4 týden Pravidla používání IS ve firmě (úvod do problematiky, možnost nebo nutnost)
5 - 6 týden Elektronická prezentace firmy (možnosti prezentace a informační kanály, webová prezentace X elektronické obchodování, pravidla dostupnosti a přístupnosti u těchto prezentací, nástroje na podporu elektronické prezentace, vazby na marketingovou strategii firmy).
7 - 8 týden Možnosti elektronické komunikace ve firmě - vnitřní i vnější (využití eDocumentu, biometrický podpis a jeho význam, rozdíl oproti elektronickému podpisu, elektronický podpis - jeho význam a druhy, využití časového razítka, elektronická komunikace firmy a státu)
9 - 10 týden Efektivnost IS ve firmě (posouzení / analýza informačního systému, nalezení slabých / silných stránek, příležitostí / hrozeb, definování vhodných metrik, ukázka jednoduchých metod pro posouzení IS firmy)
11 - 12 týden Úvod do problematiky bezpečnosti ve firmě (možnosti zabezpečení komunikace ve firmě i navenek, možnosti zabezpečení firemních dat)
13 týden Řešení případových studií

Work placements

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Specification of controlled education, way of implementation and compensation for absences

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech.

Recommended optional programme components

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

KROENKE, David and Randall Boyle. Using MIS. New Jersey: Pearson, 2015. 8th ed. 600 p. ISBN 978-0-13-391986-8. (EN)
Laudon, C. Kenneth and Carol Traver. E-commerce Essentials. New Jersey: Prentice Hall, 2013. 1th ed. 504 p. ISBN 978-0-13-354498-5. (EN)

Recommended reading

KROENKE, David and Earl McKinney. Processes, Systems, and Information: An Introduction to MIS. New Jersey: Pearson, 2015. 2nd ed. 400 p. ISBN 978-0-13-354675-0 . (EN)
Laudon, C. Kenneth and Jane P. Laudon. Essentials of MIS. New Jersey: Prentice Hall, 2014. 1th ed. 504 p. ISBN 978-0-13-357684-9. (EN)

Classification of course in study plans

  • Programme BAK-E Bachelor's

    branch BAK-ESBD , 3. year of study, summer semester, compulsory

  • Programme BAK-E-CŽV lifelong learning

    branch BAK-ESBD-CŽV , 3. year of study, summer semester, compulsory

Type of course unit

 

Lecture

13 hours, optionally

Teacher / Lecturer

Exercise

13 hours, compulsory

Teacher / Lecturer