Publication detail

ROBOTIZACE MATERIÁLY A TECHNOLOGICKÉ TRENDY PRO ARCHITEKTURU

BOLCEK, R.

Original Title

ROBOTIZACE MATERIÁLY A TECHNOLOGICKÉ TRENDY PRO ARCHITEKTURU

English Title

ROBOTICS MATERIALS AND TECHNOLOGY TRENDS FOR ARCHITECTURE

Type

abstract

Language

Czech

Original Abstract

V dnešní době se v architektuře a stavebnictví schyluje k velkým změnám a to vlivem průmyslu 4.0. Je velmi pravděpodobné, že architektonické formy budou čelit novým výzvám a to z důvodu změn technologických a společenských. V kontextu těchto otázek už dnes hledají odborníci nové efektivní materiály nebo pracovní postupy. Tento příspěvek shrnuje nynější problematiku a poukazuje na nové možné alternativy. Jako základní téma popisuje 3D tisk z hliněného materiálů a komparuje dnešní používané materiály s vhodnou technologií aditivní výroby. Závěry prezentované v článku budou dále použity v rámci projektu specifického výzkumu “Hlína pro lidi” a navazujícího výzkumu na Fakultě architektury VUT v Brně.

English abstract

Today, the architecture and construction industry is undergoing major changes due to Industry 4.0. It is very likely that architectural forms will face new challenges due to technological and societal changes. In the context of these issues, experts are already looking for new efficient materials or working practices. This paper summarizes the current issues and highlights new possible alternatives. As a basic topic, it describes 3D printing from clay materials and compares the materials used today with suitable additive manufacturing technology. The conclusions presented in the paper will be further used within the specific research project “Clay for People” and follow-up research at the Faculty of Architecture of the Brno University of Technology.with great potential for community projects.

Keywords

3D tisk, aditivní vároba, subtraktivní výrobní proces, stavitelství, moderní technologie, soběstačnost, udržitelnost

Key words in English

3D print, aditivní manufacturing, subtractive manufacturing process, civile engeneering, modern technologies, self sufficiency, sustainability

Authors

BOLCEK, R.

Released

4. 10. 2023

Publisher

SPEKTRUM STU

Location

Slovenská technická univerzita v Bratislavě.

ISBN

978-80-227-5343-2

Book

Zdravé domy interiér 2023 /Healthy Houses 2023

Pages from

38

Pages to

38

Pages count

39

BibTex

@misc{BUT185569,
  author="Roman {Bolcek}",
  title="ROBOTIZACE MATERIÁLY A TECHNOLOGICKÉ TRENDY PRO ARCHITEKTURU",
  booktitle="Zdravé domy interiér 2023 /Healthy Houses 2023",
  year="2023",
  pages="39",
  publisher="SPEKTRUM STU",
  address="Slovenská technická univerzita v Bratislavě.",
  isbn="978-80-227-5343-2",
  note="abstract"
}