Publication detail

Zajišťování důkazů v kyberprostoru

SMEJKAL, V.

Original Title

Zajišťování důkazů v kyberprostoru

English Title

Securing evidence in cyberspace

Type

article in a collection out of WoS and Scopus

Language

Czech

Original Abstract

Digitální stopy dnes slouží jako důkazní prostředky nejen proti pachatelům kybernetických trestných činů, ale jsou zjišťovány prakticky u všech podezření ze spáchání závažnějšího trestného činu. Klíčovými otázkami digitálních stop jsou: prokazatelnost, že se stopa nacházela na určitém místě a že v procesu od jejího zajištění do ukončení znaleckého zkoumání nebyla žádným způsobem modifikována. Dále pak, že lze prokázat pravost (pravdivost) jak obsahu této stopy, tak dalších údajů k ní se vztahujících (metadat) a konečně nevyvratitelnost přiřazení stopy konkrétní osobě. Fyzické a jiné objekty, včetně datových jsou jako stopa relevantní a mohou být důkazem, jsou-li procesně proveditelné a získané zákonným způsobem. Aby se stopa stala důkazem, musí obstát v prověrce důkazů. Zatímco EU teprve připravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady o evropských předávacích a uchovávacích příkazech pro elektronické důkazy v trestních věcech, v ČR proběhla právní úprava trestního řádu v této oblasti, a to zákonem č. 287/2018 Sb., kterým byl s účinností od 1. února 2019 mj. zařazen nový institut typu předběžného opatření, a to urychlené uchování dat uložených v počítačovém systému nebo na nosiči informací pro účely trestního řízení – § 7b.

English abstract

traces now serve as evidence not only against cybercrime offenders, but are detected in virtually all suspicions of committing a more serious crime. The key issues of digital footprints are: the verifiability that the track was in a particular location and that it has not been modified in any way from the time it was secured to completion of the expert survey. Further, it is possible to prove the authenticity of both the content of this track and other data relating to it (metadata) and, finally, the irrefutable assignment of the track to a particular person. Physical and other objects, including data objects, are relevant as a trace and can be evidence if they are process feasible and legally acquired. In order to become evidence, the clue must pass the examination of the evidence. While the EU is still preparing the Regulation of the European Parliament and of the Council on European Production and Preservation Orders for electronic evidence in criminal matters, the Czech Republic has passed the Criminal Procedure Code in this area by Act No. 287/2018 Coll. On 1 February 2019, a new institute of the type of precautionary measure was included, namely the accelerated storage of data stored in a computer system or on a medium of information for the purpose of criminal proceedings – Section 7b.

Keywords

Kyberprostor, digitální stopy, digitální důkazy, uchování dat uložených v počítačovém systému, přeshraniční získávání digitálních dat, trestní řád.

Key words in English

Cyberspace, digital tracks, digital evidence, accelerated storage of data stored in a computer system, cross-border acquisition of digital data, Criminal Procedure.

Authors

SMEJKAL, V.

Released

13. 3. 2020

Location

Praha

ISBN

978-80-7408-206-1

Book

Trestně právní a kriminalistické aspekty dokazování

Pages from

297

Pages to

308

Pages count

12

BibTex

@inproceedings{BUT164130,
  author="Vladimír {Smejkal}",
  title="Zajišťování důkazů v kyberprostoru",
  booktitle="Trestně právní a kriminalistické aspekty dokazování",
  year="2020",
  pages="297--308",
  address="Praha",
  isbn="978-80-7408-206-1"
}