Publication detail

Řízení následnictví v rodinných podnicích: klíčové faktory úspěšného nástupnictví

KULIŠŤÁK, M.

Original Title

Řízení následnictví v rodinných podnicích: klíčové faktory úspěšného nástupnictví

English Title

Succession management in family businesses: the key determinants of successful succession

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Řízení následnictví v rodinných podnicích je komplikovaný a měnící se proces. Nejedná se o nehybný proces, který začíná, když dědici vstupují do procesu nástupnictví, ale je to dlouhodobý proces iniciovaný od jejich útlého věku. Rodinné podniky po celém světě čelí problému nástupnictví. Účelem tohoto článku je poukázat na hlavní klíčové faktory úspěšného nástupnictví v rodinných podnicích. Tento článek zkoumá množství záležitostí, které se týkají procesu nástupnictví, se kterými se tyto podniky musí vypořádat. Obsahuje kapitoly jako například: co je to rodinný podnik, role rodin v nástupnictví, úskalí rodinných firem, pojem následnictví jako takový, problémy při generační obměně a úspěšný proces v rodinném podnikání. Je také nezbytné porozumět záměrům rodinných členů předtím, než se zapojí do procesu nástupnictví, aby bylo zajištěno, že budou pro rodinnou firmu dělat správná rozhodnutí. Z tohoto důvodu článek obsahuje také požadavky rodinných následníků, které musí splnit, aby byli považováni za vhodné kandidáty převzít rodinný podnik a také doporučení pro úspěšné následnictví. Tato studie rodinných podniků používá vědecké články, online zdroje, knižní publikace a nabyté znalosti. Zároveň je zde ponechaný prostor pro budoucí výzkum, který se bude týkat rodinných podniků, a který naváže na tento příspěvek. Bude se skládat z analýzy pěti případových studií českých rodinných podniků. Primární data budou získána skrze hloubkové rozhovory s rodinnými členy, kteří v podniku zastávají rozdílné pozice. V tomto článku bylo zjištěno pět primárních faktorů s vazbou na předchozí klíčovou osobu, která rodinný podnik vedla. Model, který byl z těchto faktorů vytvořen, slouží jako mechanismus k porozumění rozličných prvků rodinného systému.

English abstract

Family business succession is a complicated and challenging process. It is not a stationary process that begins once heirs are involved in the business, but it is a long-term process initiated early in the heirs' lives. Family businesses all over the world are facing the problem of succession. The purpose of this article is to outline the main key determinants of successful succession of family businesses. The paper investigates a number of issues regarding succession in family businesses, such as: what a family business is, the role of families in succession, the pitfalls of such a family-owned business enterprise, what a succession itself is, the issues of generational change and a succession plan of family businesses. It is also requisite to understand family members' intentions before they are joined the business, in order to make better decisions most suitable for the firm. Therefore, there are also included the requirements that family successors must fulfill to be considered suitable successors and the recommendations for successful succession. A study of family businesses is carried out using scientific articles, online sources, local book sources as well as knowledge. At the same time, there is scope for future research on family businesses that will build on this contribution. It will consist of an analysis of five case studies of Czech family businesses. Primary data will be collected through in-depth discussions with family members in various capacities of ownership and management in the family business. Five key determinants were identified with an excess of predecessor factors. The created model acts as a mechanism to understand the various elements of the family business system and subsystems.

Keywords

rodinný podnik, řízení rodinných podniků, úspěšné následnictví, generační obměna, rodinné podnikání

Key words in English

Family business, Family business succession, Successful succession, Generational change, Family-owned business enterprise

Authors

KULIŠŤÁK, M.

Released

7. 12. 2018

Publisher

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská

Location

Brno

ISBN

978-80-214-5705-8

Book

Workshop specifického výzkumu 2018

Pages from

138

Pages to

150

Pages count

13

URL

BibTex

@inproceedings{BUT157381,
  author="Martin {Kulišťák}",
  title="Řízení následnictví v rodinných podnicích: klíčové faktory úspěšného nástupnictví",
  booktitle="Workshop specifického výzkumu 2018",
  year="2018",
  pages="138--150",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5705-8",
  url="https://www.konference.fbm.vutbr.cz/workshop/useruploads/sbornik/sbornik_workshop_specifickeho_vyzkumu_2018.pdf"
}

Documents