Publication detail

K historii těžby a zpracování stříbronosných a zlatonosných rud v Jílovém u Prahy a v některých dalších vybraných lokalitách (2)

STRÁNSKÝ, K. JANOVÁ, D. KAVIČKA, F. PANTĚLEJEV, L. STRÁNSKÝ, K. SPOTZ, Z. STRÁNSKÝ, L. SEKANINA, B. POČTA, J.

Original Title

K historii těžby a zpracování stříbronosných a zlatonosných rud v Jílovém u Prahy a v některých dalších vybraných lokalitách (2)

English Title

The history of the mining and processing of gold ore in stříbronosných and jílové u Prahy and some other selected locations (2)

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Příspěvek shrnuje výsledky dlouhodobého výzkumu polymetalických stříbronosných a zlatonosných rud na Českomoravské vrchovině, zejména v oblastech jejích vybraných částí. Terénní výzkum se zaměřil více než na dvacetpět lokalit a byl opřen o důsledný analytický rozbor polymetalických rud a jejich hutnické zpracování. Byl postupně zveřejněn v časopisech Slévárenství a Hutnické listy a v souhrnné publikaci. Na rozdílnou těžbu a hutnické zpracování rudnin poukazuje autorský kolektiv porovnáním rozdílných výsledků vybraných měření a chemických analýz vzorků z různých lokalit. Na základě výsledků analýz z odvalů v okolí bývalých těžných jam byl proveden odhad použitých technologií hutnického zpracování těžených rud.

English abstract

This paper summarizes the results of long-term research of polymetallic silver and gold containing ores on the Czech-Moravian highlands, particularly in the areas of its selected parts. The terraneous research was focused on more than twenty-five sites and was supported by rigorous analytical analysis of polymetallic ores and its metallurgical treatment. It was gradually published in journals Slévárenství and Hutnické listy and in a summary publication. The authors of this article show on different mining and metallurgical treatment of ores using the comparion between different results of selected measurements and chemical analysis of samples from different locations. Based on results of analyses of dumps near the former mining pits the assessment was made of used technologies during metallurgical processing of mined ores.

Keywords

Zlato, stříbro, polymetalické rudy, metalurgické zpracování rud, těžební lokality Českomoravská vrchovina

Key words in English

Gold, silver, complex ores, metallurgical processing of ores, mining locations Czech-Moravian highlands

Authors

STRÁNSKÝ, K.; JANOVÁ, D.; KAVIČKA, F.; PANTĚLEJEV, L.; STRÁNSKÝ, K.; SPOTZ, Z.; STRÁNSKÝ, L.; SEKANINA, B.; POČTA, J.

Released

26. 2. 2016

ISBN

0018-8069

Periodical

Hutnické listy

Year of study

LXIX (2016

Number

2

State

Czech Republic

Pages from

36

Pages to

41

Pages count

6

BibTex

@article{BUT125521,
  author="Karel {Stránský} and Drahomíra {Janová} and František {Kavička} and Libor {Pantělejev} and Karel {Stránský} and Zdeněk {Spotz} and Lubomír {Stránský} and Bohumil {Sekanina} and Jakub {Počta}",
  title="K historii těžby a zpracování stříbronosných a zlatonosných rud v Jílovém u Prahy a v některých dalších vybraných lokalitách (2)",
  journal="Hutnické listy",
  year="2016",
  volume="LXIX (2016",
  number="2",
  pages="36--41",
  issn="0018-8069"
}