Publication detail

Výzkum tlakových pulsací na čerpací stanici v Budkovcích - CFD modelování rozvaděče a měření efektivních rychlostí na ložiskách na zkušebně ISH.

HABÁN, V. HUDEC, M. DOBŠÁKOVÁ, L.

Original Title

Výzkum tlakových pulsací na čerpací stanici v Budkovcích - CFD modelování rozvaděče a měření efektivních rychlostí na ložiskách na zkušebně ISH.

English Title

Research pressure pulsations at a petrol station in Budkovce - CFD modeling of the guide vanes and measure the rms velocity on bearings at ISH laboratory.

Type

summary research report - contract. research

Language

Czech

Original Abstract

Ve zprávě jsou uvedeny výsledky CFD modelování rozvaděče čerpadla. Jedná se o 7 geometrii rozvaděče, pro první 4 varianty byl rozvaděč počítán ve třech průtocích to je při průtoku odpovídajícímu maximálnímu průtoku na lokalitě Budkovce 2245 m3/hod, minimálnímu průtoku na Budkovcíh 1313 m3/hod a při zvoleném průtoku 800 m3/hod. V posledních třech variantách již byl minimální průtok vynechán. První varianta výpočtu byl původní rozvaděč a následné úpravy jsou uvedeny v názvu kapitol. V další části zprávy jsou uvedeny výsledky měření efektivních rychlosti na ložiskách čerpadla pro 5 variant. Efektivní rychlosti jsou vyhodnoceny v závislosti na průtoku čerpadlem a jsou rozděleny na synchronní a subsynchronní části.

English abstract

In the report presents the results of CFD modeling cabinet pump. It is the geometry 7 switchboards, for the first 4 variants were counted in three cabinet flows at a rate that is corresponding to the maximum flow on the site Budkovce 2245 m3 / hour, minimum Flow on Budkovcíh 1313 m3 / h and at selected flow rate of 800 m3 / h. In the last three variants has been minimal flow dropped. The first option was the original calculation and distributor consequential amendments are listed in the titles. In the next part of the report presents the results of measurements of the effective speed of the pump bearings for 5 variants. Effective rate are evaluated depending on the pump flow and divided into synchronous and subsynchronous parts.

Keywords

CFD, tlakové pulsace, efektivní rychlost, čerpadlo

Key words in English

CFD, pressure pulsations, the effective speed pump

Authors

HABÁN, V.; HUDEC, M.; DOBŠÁKOVÁ, L.

Released

30. 5. 2014

Pages count

72

BibTex

@misc{BUT113757,
  author="Vladimír {Habán} and Martin {Hudec} and Lenka {Dobšáková}",
  title="Výzkum tlakových pulsací na čerpací stanici v Budkovcích - CFD modelování rozvaděče a měření efektivních rychlostí na ložiskách na zkušebně ISH.",
  year="2014",
  pages="72",
  note="summary research report - contract. research"
}