Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication result detail
ČAKAJDOVÁ, M.; TRACHTOVÁ, Š.; MOHELSKÝ, T.; NĚMEČKOVÁ, I.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.
Original Title
Identifikácia bakterií v sol´ných nálevoch nezrejúcich syrov pomocou denaturačnej gradientovej gélovej elektroforézy
English Title
Identification of bacteria in pickles of fresh cheeses using denaturated gradient gel electrophoresis
Type
Peer-reviewed article not indexed in WoS or Scopus
Original Abstract
V práci bola optimalizovaná príprava zmesí pre PCR a amplifikácia bakteriálnej DNA v PCR s primérmi s GC svorkou (F357GC a R518). Získané produkty PCR boli analyzované pomocou DGGE. Amplikóny získané po amplifikácii DNA izolovanej z nálevov sa lišia nielen polohou na géle, ale aj počtom. Vačší počet pásov roznej intenzity bol detegovaný po amplifikácii DNA z kontaminovaných nálevov (v porovnání s nekontaminovanými nálevmi).
English abstract
The preparation of PCR mixtures nad bacterial DNA amplification in PCR with primers with clamp (F357-GC and R518) were optimised. PCR products were analyzed using DGGE. It was shown that amplicons from pickles differed in positions on the gels and in their numbers. Higher number of the bands of different intensities was detected after amplification of DNA isolated from contaminated pikles (in comparison with non-contaminated pickle).
Keywords
solńé nálevy, izolácia DNA, polymerázová reťazová reakcia (PCR), denaturačná gradientová gélová elektroforézy (DGGE)
Key words in English
Sol' sauces, DNA isolation, polymerase chain reaction (PCR), denaturated gradient gel electrophoresis (DGGE)
Authors
Released
22.12.2014
Publisher
MILCOM a.s.-Výzkumný ústav mlékárenský v Praze ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským a s Českým národním komitétem IDF
Location
Praha, Česká republika
ISBN
1212-950X
Periodical
Mlékařské listy
Volume
25
Number
147
State
Czech Republic
Pages from
49
Pages to
51
Pages count
3
BibTex
@article{BUT111695, author="Martina {Čakajdová} and Štěpánka {Trachtová} and Tomáš {Mohelský} and Irena {Němečková} and Alena {Španová} and Bohuslav {Rittich}", title="Identification of bacteria in pickles of fresh cheeses using denaturated gradient gel electrophoresis", journal="Mlékařské listy", year="2014", volume="25", number="147", pages="49--51", issn="1212-950X" }